Boğaz'a 3. gerdanlık

Türkiye dev bir yatırıma daha imza attı. İstanbul trafiğine nefes aldıracak 3'üncü köprünün temeli, devletin zirvesinin buluştuğu törenle atıldı. 'Yavuz Sultan Selim' adı verilen köprü, 29 Mayıs 2015 tarihinde açılacak

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :30 Mayıs 2013
Boğaz’a 3. gerdanlık
İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3'üncü köprünün ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin temeli, dün, İstanbul'un fethinin 560'ıncı yıldönümünde atıldı. Tören; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunisa Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile bazı bakanların katılımlarıyla gerçekleşti.

'TARİH YAZIYORUZ'
Törende yaptığı konuşmada, "Geçmişimizden aldığımız ilhamla tarih yazmaya devam ediyoruz" diyen Başbakan Erdoğan, "Bugün, İstanbul'un fethinin 560'ıncı yıldönümünde bir kez daha tarih yazıyor, bir kez daha dev bir projenin temellerini atıyoruz. Dünyaya örnek bir proje olacak. Boğaz'a 3'üncü gerdanlığı takıyoruz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, törende, İstanbul'un incisi diye tanımladığı köprünün ismini açıkladı. Gül, şunları söyledi: "1'inci köprü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün ismini; 2'nci köprü, İstanbul'u bize armağan eden Fatih Sultan Mehmet'in ismini taşıyor. Hükümetimiz düşündü, konuştu ve hep beraber şu karara vardık ki; 3'üncü köprünün ismi Yavuz Sultan Selim olsun." Yatırım maliyeti 4.5 milyar lira olan projenin yüklenici firmalarını temsilen konuşan IC Holding Başkanı İbrahim Çeçen, projenin yapişlet- devret modeliyle gerçekleşeceğini söyledi.

Başbakan'ın "3'üncü köprü benim hayalimdir" dediğini aktaran Çeçen, "Benim için hayallerimin ötesinde bir değer" diye konuştu.

PAZARLIK YAPTI
Başbakan Erdoğan, temel atma töreninde müteahhit firmayla pazarlık yaparak, projenin teslim tarihini öne çekti. Erdoğan, kararlı davranılırsa, azmederse firmaların projeyi 29 Mayıs 2015'e yetiştireceklerini söyledi. Astaldi, IC ve Hyundai yetkilileri de bitirme sözü verdi.



MİMARI FRANSIZ
3'üncü köprünün konsept tasarımı, yapı mühendisi, Fransız köprü üstadı olarak nitelendirilen Michel Virlogeux ile İsviçreli Ti Engineering firması tarafından birlikte yapıldı.

DUALARLA İLK HARÇ
3'üncü köprünün temeline ilk harcı, Cumhurbaşkanı Gül, Meclis Başkanı Çiçek ve Başbakan Erdoğan dualar eşliğinde bıraktı.

GELECEK NESİLLER İÇİN TEMELE MEKTUP
Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Erdoğan'ın imzasının yer aldığı, köprünün temeline bırakılan anı mektubunda şöyle denildi: "Kıtaları ve medeniyetleri olduğu kadar, geçmişi de geleceği de bağlayacak, Türkiye'yi önce 2023, ardından 2053 ve 2071 hedeflerine ulaştıracak bu köprünün yapımında emeği geçenlerin, iki cihanda dualara mazhar olmasını temenni ediyoruz."



19 KAVŞAK
Poyrazköy ile Garipçe arasına kurulacak. 3'üncü köprünün devamı olan Kuzey Marmara Otoyolu'nda Odayeri-Paşaköy arasında 19 kavşak ve bağlantı yolu bulunuyor.

ÜSTÜNDEN TREN GEÇECEK
3'üncü köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle dünyada bir ilk olacak. Ağır vasıta araçlar artık bu köprüyü kullanacak. Köprünün devamı olan Kuzey Marmara Otoyolu'nun uzunluğu 115 kilometre olacak. Projeler tamamlandığında İstanbul trafiğinde rahatlamaya yol açacak. Köprünün çevreyi koruyan özellikleri de olacak.

YOLLAR BAĞLANACAK
Köprü üzerindeki raylı sistem Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul metrosuyla entegre edilecek raylı sistemle Atatürk, Sabiha Gökçen ve yeni yapılacak 3'üncü havalimanı birbirine bağlanacak.



'KÖPRÜDEN GEÇMEYİZ'
Köprüye 'Yavuz Sultan Selim' adı verileceğinin açıklanmasıyla birlikte tartışmalar da başladı. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, "Köprüye Yavuz adını vermek, Alevi-Sünni dayanışmasını dinamitlemektir" deyince, Alevi vatandaşlar sosyal medyada tepkilerini şöyle dile getirdi: 3'üncü gönül köprülerini ayrıştıracak. Bu, Alevilere yeni bir hakarettir.

Sabiha Gökçen Havaalanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Talat Paşa İlköğretim Okulu'ndan sonra şimdi sıra Topal Osman AVM'de.
İstanbul'da yaşadığım müddetçe, yeni köprüden geçmeyeceğim.



YAVUZ SULTAN SELİM KİMDİR?
9'uncu Osmanlı padişahı, 74'üncü İslam halifesi ve ilk Osmanlı halifesidir. 10 Ekim 1470'te Amasya'da dünyaya geldi. Tahtı devraldıktan 8 yıl sonra, Osmanlı topraklarını 2.5 kat büyütmüştür. 1512'de tahta çıkan Yavuz Sultan Selim, 1520'de 49 yaşında vefat etti.