Dershanede köle düzeni

6 milyar liralık cirolarıyla veliyi soyan dershaneler, çalışanlarını da köle gibi kullanıyor. Öğretmenler üç kuruş maaşla pazarlamacı yapılıp, müşteri avına çıkartılıyor. Formasyonu olmayanlar derslere giriyor!

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :17 Kasım 2013
Dershanede köle düzeni

İÇİNDEKİLER

Dershanelerin kapanması tartışılırken TAKVİM işin ekonomik boyutunu gözler önüne serip sistemin nasıl tıkandığını anlatmaya devam ediyor. Dünkü manşetimizdeki rakamlar büyük yankı uyandırdı. Dün yılda 6 milyar lirayı velinin cebinden alan dershanelerin nasıl birer ticarethane haline gelip vatandaşı soyduğunu tablolarla açıkladık. Bugün ise dershanelerdeki kölelik düzenini çalışanların ağzından veriyoruz. Türkiye'deki 4 bine yakın dershanede yaklaşık 50 bin öğretmen çalışıyor. TAKVİM öğretmenlere ulaştı ve yaşadıklarını dinledi. Çocuklarımızı 'daha iyi bir okul kazansın' diye gönderdiğimiz dershanelerde aslında hiçbir şey öğretilmediği ve sadece paramızın alındığı ortaya çıktı. Paragöz dershaneciler öğretmenlere sigorta bile yapmadan asgari ücretle çalıştırıyor. Birçok dershane iş hanlarında açılıyor. Fiziki şartları müsait olmayan, temizliğe dikkat edilmeyen binalarda çocuklar ders görüyor. Bazı dershanelerde tuvalet bile yok. Çocuklar tuvalet ihtiyaçlarını iş hanlarının umumi tuvaletlerinde gideriyor. Öğretmenlere değer vermeyen dershaneciler, 'Dışarıda binlerce işsiz öğretmen var. Onlardan birini çalıştırırım' mantığı ile sömürüyü sürdürüyor. İşsiz kalmamak için üç kuruşa çalışmak zorunda olan binlerce öğretmen de buna razı oluyor.



MÜŞTERİ ARIYORLAR
TAKVİM'in ulaştığı dershane öğretmenlerinin anlattığı bazı çarpıklıklar ise şöyle:
* "Fizik öğretmeniyim. 900 lira maaş verdiler. Fakat öğrenci kaydı yapma şartı koydular. Bana öğrenci kotası verdiler. Bu kadar öğrenciyi kaydedemezsen para alamayacağımı söylediler. İşi gücü bırakıp insanları arıyorum."



VELİLER KANDIRILIYOR
* "Benim branşım matematik. Ama neredeyse her derse giriyorum. Çocuklara güya test çözme sistemini anlatıyoruz. Hiçbir şey öğrenemeden günü dolduruyorlar. Deneme sınavlarında sonuçlarla oynanıyor. Veliler yıl boyunca paraları alınıp, kandırılıyor."
* "Dershanelerde öğretmenin hiçbir değeri yok. Çünkü, kapıda binlerce öğretmenlik yapacak insan bekliyor. Verilen her ücrete, hatta bedava, 'tecrübe kazanmak' için çalışmaya razı insanlar var."
* "Öğretmenlerin işi bitince eve gönderilmiyor. Yapılacak mutlaka bir iş bulunu yor. Temizlik yapanları bile gördüm. İşsizlik yüzünden kimse sesini çıkartamıyor."



DERSE GİRENE BAK!
Dershanelerdeki çarpıklıklardan bazıları şöyle:
* Eğitim verecek kişilerin formasyonuna değil, müşteri bulup bulamayacağına bakılıyor.
* Öğretmenlere maaşlar elden veriliyor, asgari ücret gösterilip vergi kaçırılıyor.
* Anlaşma 10 ay üzerinden yapılıyor. Kalan 2 ay maaş ödenmiyor.
* Okulda en fazla 6 derse girip 5 gün çalışan öğretmenler, dershanede 6 gün çalışıp 11-12 derse giriyor.
* İngilizce başta olmak üzere derse giren öğretmenlerin büyük çoğunluğu bölüm mezunları. Öğretmen formasyonu yok.
* Atanamayan öğretmeni 'stajyer' adı ile alıp, ders verdiriyorlar. Maaş ödemiyorlar.
* Ortalama maaş 800-900 lira.
* Açık öğretim öğrencileri, başka bölüm mezunları öğretmen diye derslere giriyor.



HER ÖĞRENCİYE 1.500 TL
Velileri soyan dershanelerin kaldırılmasıyla özel okullara teşvik geliyor Her öğrenci için bin 500 lira verilecek, eğitimde eşitlik sağlanacak
Türkiye'de devlet ilk kez özel okulda okuyan öğrencilere, kişi başı bin 500 lira nakit destek verecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Dershaneleri kaldıracağız, özel okulları teşvik edeceğiz" diye duyurduğu projenin ayrıntılarını TAKVİM açıklıyor. Başbakanlık'ta görüşülmekte olan teşvik paketinden en büyük payı eğitim alacak. Öğrenci başına hesaplanan yıllık maliyet yaklaşık bin 500 lira oldu. Bunun içinde, elektrik, su gibi okulların fiziki maliyetleri bulunmuyor. Türkiye'de yaklaşık 2 bin 750 özel okul var. Bu okullar, 1 milyon öğrencilik kapasiteye sahip olmasına rağmen, sadece 430 bin öğrenci özel okulda eğitim alıyor.



BÜYÜKŞEHİRLERE FARKLI MODEL
Öğrenci başına bin 500 liralık destek ile özellikle Anadolu'daki 200 bin öğrenci sayısı 350 bine kadar çıkarılacak. Büyükşehirlerde özel okullardaki öğrenci maliyeti 10 bin lira olması nedeniyle, bu okullarda farklı teşvik modelleri uygulanması da gündeme gelebilecek. Bin 500 liralık destek ile de büyükşehirlerde özel okulların öğrenci kapasitesinin yüzde 5 artması bekleniyor.

EKONOMİ SERVİSİ - Safure CANTÜRK