KENTSEL DÖNÜŞÜM KOLAYLIĞI
Kentsel dönüşüm kapsamında emeklilere gerekli kolaylık sağlanmalı, yeni yapılanmalar yaşlı yaşamına uygun olacak şekilde teşvik edilmeli. Emekliler için ek gelir imkanı yaratacak projeler uygulamaya konulmalı. Emeklilerin gıda, yakacak ve barınma sorunlarını asgari maliyetle çözebilmelerine imkan sağlanmalı, bu konuda kooperatifçilik teşvik edilmeli. Yaşlı ve emeklilere toplum duyarlılığını artırmak için emeklilerle ilgili günler kutlanmalı, gençlere yönelik eğitim programları düzenlenmeli. Yaşlıları aktif tutacak; kültürel, sanatsal, sosyal ve sportif faaliyetler organize edilmeli. Emeklilerin öğrenim gören çocukları için burs sistemi geliştirilmeli ve yurt ihtiyaçlarına cevap verilmeli.
YAŞLI MECLİSİ KURULSUN
'Yaşlı Meclisi' ve 'Yaşlı Danışma Kurulu' gibi mekanizmalar oluşturulmalı, yaşlılar için evde bakım hizmetleri verilmeli, gündüz bakım üniteleri, huzurevleri oluşturulmalı. Yaşlı bakım elemanı yetiştirilmeli ve bunların yerel yönetimlerde istihdamı sağlanmalı. Emekli ve yaşlıların örgütlenmelerine olanak tanıyacak ortam yaratılmalı emekli ve yaşlıların örgütlendiği kuruluşlar desteklenmeli.
HUKUKİ DESTEK ŞART
Yerel yönetimler bünyesinde sadece yaşlılara ve emeklilere hizmet verecek hukuk danışma büroları oluşturulmalı. AB projeleri takip edilerek, yaşlı ve emekliler için uygun olanların uygulanma imkanı yaratılmalı, projeler geliştirilmeli. Emekli ve yaşlılar konusunda uluslararası, özellikle AB tarafından kabul edilen standartları ve yeni gelişmeleri takip edecek bir birim oluşturulmalı. 10. Kalkınma Planı ile ilgili raporlarda emekli ve yaşlılar için tespit edilen hususların hayata geçirilmesi konusunda yerel yönetimlere düşen görev ve sorumluklar en kısa zamanda yerine getirilmeli.