KİME, NE TUTTURURSAK
Serbest rekabet koşulları içerisinde dershaneler ücretlerini kendileri belirliyor. Ayrıca bazı dershaneler de kime, ne tutturursak mantığı ile veliyi bezdiriyor. Türkiye'nin ücra köşelerinde üniversiteye hazırlanan bir öğrenci için bin lira yıllık ücret alan da var, 20 bin lira ücret alan dershaneler de var. Haklarını alamayan öğretmenler ise sistem içinde eziliyor. Çoğu kayıtsız ve düşük ücretlerle çalıştırılıyor.
BÖYLE KAZANÇ NEREDE VAR
Bu yıl üniversite sınavına girmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne (ÖSYS) 2 milyon 86 bin 87 kişi başvuru yaptı. Üniversite sınavına giren öğrencilerin 3'te 1'inin dershaneye gittiği belirtiliyor. Üniversite sınavına girecek bir öğrencinin yıllık ortalama 3 bin lira dershane ücreti ödemesi gerekiyor. Yani 695 bin üniversiteye hazırlanan öğrenci, dershanelere ortalama 2 milyar 85 bin lira ödüyor.

1.5 MİLYON ÖĞRENCİ GİDİYOR
Türkiye'de ortalama 6'ncı sınıftan itibaren çocuklar dershaneye gitmeye başlıyor. Tüm Türkiye genelinde dershaneye giden toplam 1.5 milyon öğrenci olduğu belirtiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki dershane sayısı ise 3 bin 640 olarak belirlendi. Dershane öğretmenlerinin sayısı da 50 bin civarında.
VATANDAŞ SÖMÜRÜLDÜ
Gazetemizi telefon yağmuruna tutan vatandaşlar, dershane sistemine ateş püskürerek, dönüşümün en kısa zamanda uygulanmasını ve velilerin sömürülmesinin önüne geçilmesini istiyor.
İşte velilerden gazetemize gelen mesajlardan bazıları: "Çocuğum lise sınavlarına hazırlanıyor. Dershaneye yaklaşık 4 bin lira ödüyoruz. Her ay bu para benden kesiliyor ama fatura veren yok. Diğer masraflarla birlikte tüm kazancım dershaneye gidiyor." "Dershaneciler evimize kadar geldi. Çocuk için aylık ücret veriyoruz, üstüne bir de özel ders ve araç-gereç parası istediler. Çocuğu dershaneden almak istedim ama paramı geri vermeyeceklerini söylediler." "Ben dershane öğretmeniyim. Asgari ücretin altında paraya çalıştırılıyorum, hiçbir kaydım yok. Ders dışında da müşteri buluyorum."
ÖZLEM KAMER TERCANLI