Faciadan sağ kurtulanların, işverene, SGK'nın karşılamadığı tedavi giderleri ve masrafları için maddi tazminat davası açması mümkün. Ayrıca işçi, yaşadığı rahatsızlık yeniden iş bulmasına da engelse, maddi tazminat davası yoluna başvurabiliyor. Kömür ocağında can veren işçilerin yakınları, işveren aleyhine, destekten yoksunluk dolayısıyla tazminat davası açabiliyor. Öte yandan, durumu olmayanların harç ödemesi de gerekmiyor.
1 GÜN BİLE ÇALIŞANA ÖLÜM AYLIĞI HAKKI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçilere, 1 gün dahi sigorta primi yatması halinde ölüm aylığı bağlanabilmesi için çalışma başlattıklarını kaydetti. TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, "Mevcut yasada ölüm aylığı alabilmeleri için 5 yıl sigortalı olmaları, 900 gün prim ödemeleri gerekiyor. Ancak ölen işçilerden 44'ünün bu şartları taşımadığı tespit edildi. Bu işçilerin 1 gün sigortalı çalışmaları yeterli olacak." dedi.
SOMA'daki faciada hayatını kaybeden 301 madencinin eş, çocuk ve yakınlarına tanınacak yeni hakların çerçevesi belli oldu. Bakanlar Kurulu'na sunulan düzenlemede, Soma işçilerinin 'sivil şehit' ya da 'vazife malulü' sayılması önerildi. Bu 2 seçenekten hangisinin geçerli olacağı Bakanlar Kurulu'nda kararlaştırılacak