Daha çok kazanmak için her yolu deneyen hileciler, insan sağlığını hiçe sayıyor. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Nevzat Artık; Gıda Bakanlığı için yaptığı analizde, vatandaşın sağlığını tehdit eden gıda maddelerindeki hileleri ortaya koydu. Kırmızı et: Yapılan testlere göre işlenmiş kırmızı et ürünlerine,
binde 65 oranında
eşek, domuz ve
at eti katılıyor. Pahalı olan kırmızı ete
tavuk ve
hindi eti de ekleniyor. Süt ürünleri: Süt ürünlerine
jelatin, peynire
nişasta ve dondurmaya
bitkisel yağ ekleniyor. Bulgur: Boya katılıyor. Bal: Saf ve doğal olması gereken balda,
3 ayrı hile yöntemi var.
Mısır şurubuna bal enzimi katılıyor. Böylece arısız 'sözde' bal üretilip, vatandaşa bal fiyatından satılıyor. Arıya, şeker şurubu veriliyor, yapay bal üretiliyor. Sahte bal ile gerçeği karıştırılıyor. Soslar: Ketçapta
yapay renk verici maddeler kullanılıyor. Ürünün raf ömrünü uzatmak için
çok fazla kimyasal kullanılıyor.
ETİKET OYUNU
Gıda Bakanı Mehdi Eker, tüketici haklarını korumak amacıyla taklit ve tağşiş yapılan ürünlerin teşhir edildiğini hatırlatarak, ceza alan bazı ürünlerin yeniden etiketlenerek piyasaya sürüldüğünün tespit edildiğini açıkladı.
Eker, "Bazen bunların bir kısmı da arsız oluyor. Kalkıyor yapmadığını söylüyor" dedi.