Ölen işçinin hakkı korunuyor

Hükümet, hayatını kaybeden 10 işçinin yakınlarına bir an önce destek olmak için düğmeye bastı. İşçi yakınlarına ölüm aylığı ve ölüm geliri bağlanacak

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :10 Eylül 2014
Ölen işçinin hakkı korunuyor

İÇİNDEKİLER

Torun Tower projesinde yaşanan elim olay sonucu 10 kişi talihsiz bir şekilde hayatını kaybetti. Başta yakınları olmak üzere Türkiye yasa boğulurken, hükümet de vefat edenlerin yakınlarının yasal haklarının bir an önce ödenmesi için düğmeye bastı. TAKVİM uzmanları, iş kazasında ölenlerin yakınlarının yasal haklarının neler olduğunu derledi. İş kazası nedeniyle yaşamlarını kaybedenlerin yakınları, ölüm geliri ve ölüm aylığı alacak. Bu arada kusurlu işletmeden alınacak kıdem tazminatı ve manevi tazminat hakları da bulunuyor. Ailelerin ölüm geliri ve ölüm aylığını almaları için belli şartlar bulunuyor.

2 MAAŞ İMKANI

Ölüm geliri, iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu hayatını kaybeden işçilerin eş ve çocuklarına ödeniyor. Burada işçinin kaç günlük sigortası olduğunun bir önemi yok. Yani işe başladığı gün iş kazası geçiren çalışan da bu haktan yararlanıyor. Eş ve çocuklara bağlanacak ücret, işçinin son 3 aydaki maaşının ortalaması alınarak tespit ediliyor. Ortalama maaşın yüzde 70'i ölüm geliri olarak veriliyor. İşçi asgari ücretli ise ödenecek ölüm geliri bunun yüzde 85'inden az olamıyor. 5 yıl çalışmış ve bu süre içinde en az 900 gün prim ödenmiş olan işçilerin eş ve çocuklarına 'ölüm aylığı' da bağlanıyor. Hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı hak eden eş ve çocuklar için ise uygulama, fazla maaşın tamamının, az olanın yarısının ödenmesi şeklinde oluyor. İş kazası sonucu ölen işçilerin ailelerine bu maaşların dışında cenaze yardımı da ödeniyor. Bunun miktarı her yıl değişirken, 2014 için belirlenen miktar ise 415 lira. Ayrıca kıdem tazminatı hakkı da bulunuyor.

NASIL BAŞVURULUR?
Ölüm geliri ve diğer işlemler için gerekli evraklar:
SGK'daki tahsis talep dilekçesi,
18 yaşını doldurmayanlar hariç, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan erkek çocukların ilgili öğretim kurumundan alacakları öğrenci belgesi,
15 yaşından küçük çocuklar hariç olmak üzere bir adet fotoğraf Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu İl veya İlçe İdare kurullarından alınacak Muhtaçlık Belgesi (Anne-babalar için)

DAVA AÇABİLİRLER

Ölen işçilerin yakınlarının, SGK'dan doğan haklarının yanında, işyeri kusuruna karşı maddi ve manevi zararlara karşı Borçlar Kanunu gereğince tazminat davası açma hakları da var. Açılacak davada kazanın oluşmasında işverenin, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmeyerek işçiyi koruma görevine aykırı davrandığı gerekçeleri öne sürülüyor. Maddi tazminat davasında ise ölenlerin aileleri destekten yoksun kaldıkları için tazminat talep edebiliyorlar.