ERKEN DOĞUM İZNİ
* Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin derece, kademe ilerlemesinde değerlendirilmesini sağlayacağız.
* Analık izni bitiminden sonra ilk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, 3 ve üzeri çocuklar için 6 ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı getirilecek. Yani anneler yarı zamanlı, günde 8 saat mesai ise 4 saat mesai yapmak suretiyle geri kalan vakitlerinde yeni doğan çocuklarının yanında bulunma imkanına sahip olacak ve aradaki fark kesinlikle bir kesintiye uğramayacak, yani tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar. Alınan kararlarda özel sektöre neredeyse hiçbir yük getirilmiyor. Yarı zamanlı çalışma uygulamasında çalışılan dönemin ücreti işveren, geri kalan zamanın ücreti devlet tarafından ödenecek.
* 0-12 aylık bebekleri evlat edinenler de aynı kapsama alınacak. Bu süre engelli çocuk doğuranlar için 12 aya çıkarılacak, çoğul gebelik halinde de bütün bu süreler her bir çocuk için 1'er ay uzatılacak.
* Yarım zamanlı çalışma bittikten sonra '5.5 yaşına kadar çocuğumla kalmak, onu eğitime hazırlamak istiyorum' diyen annelere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getirilecek. Bu sürede anne çalıştığı sürenin ücretini alacak.
* Prematüre doğum, evlat edinme ve annenin vefatı halinde izin haklarını yeniden düzenleyeceğiz. Bu çerçevede işçiler için şayet anne doğum sonrasında hayatını kaybederse geri kalan izinleri baba kullanabilecek. Kamuda çalışanlar evlat edinme durumunda izin hakkından yararlanabilecek.
Bu hak işçilere de verilecek. Memurlar için prematüre doğumlarda ilave izin hakkı sağlanacak. Bebek 7.5 aylık dünyaya gelmişse geriye kalan 1.5 ay ek olarak izne intibak ettirilecek.
* 3 gün olan ve sadece memurlara verilen 3 günlük babalık izni, 5 gün olarak bütün çalışanları kapsayacak.
İşçi babaya, eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin vereceğiz. Arada cumartesi pazar da girdiği için net 1 hafta izin anlamına gelir. Böylece baba, bebeğine merhamet, şefkat göstermek, eşine destek olmak için 1 hafta izinli sayılacak.
5 BİN İSTİHDAM
Çocuğun yüzde 70 engelli olması veya sürekli bir hastalığının bulunması durumunda ebeveynlerden birine 1 yıl içinde 10 güne kadar izin getirdik.
* Her bir anneye doğum yaptığı anda, devletten doğum hediyesi olarak ilk çocukta 300 TL ki bu yarım altın oluyor takriben, ikinci çocukta 400 TL, üçüncü çocukta ise 600 TL bir yardım ulaşacak.
* Kreş ve bakımevleri vergi teşviklerinden istifade edecek. Belediyelere kreş ve gündüz bakım evi kurma yükümlülüğü getirilecek.
* Aile Sosyal Destek Programı kapsamında sosyal destek ihtiyacı içinde olan ailelere ulaşacak reform gerçekleştiriliyor. 500 aileye 1 sosyal hizmet görevlisi düşecek. 5 bin yeni personel alınacak.
ÇEYİZ HESABI GELİYOR
Evliliğin teşvik edilmesi için 'çeyiz hesabı' adlı bir model hayata geçirilecek. Başbakan Davutoğlu, modeli şöyle anlattı: "Doğumunu müteakip veya herhangi bir aşamasında 18 yaşını bitiren çocuklar tarafından kullanılacak bir tasarruf hesabı açılacak, buna 'çeyiz hesabı' denilecek. Ebeveyn bu hesaba ne kadar yatırmışsa, evleneceği zaman ebeveynin yatırdığı miktarın ortalama yüzde 15'i kadar da devlet katkı yapacak. Çocuk doğduğu andan itibaren ödemeye başlamışsa yıllara bakılarak daha fazla, 18 yaşından 3-4 yıl önce başlamışsa daha az, ama ortalama takriben yüzde 15 olacak şekilde devlet hesaba katkıda bulunacak. Şu anda evlilik ortalaması 26-27 yaş, ondan sonrakilere düşünmüyoruz bu katkıyı." Çocuk doğduğu günden evlenene kadar biriken para 100 bin lira ise 15 bin lira devlet tarafından verilecek. Kadın da erkek de benzeri ödenek biriktirmesi halinde 30 bin lira gibi bir para devlet tarafından verilecek.