Hükümetten toplumun her kesimini ilgilendiren yeni müjdeler geldi. '10. Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programı' toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 380 eylem planından oluşan 8 program açıkladı. 8 ana başlıkta yapılacak çalışmaları anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:
İşgücü piyasası:
* 43 eylem planından oluşuyor. Hedef kitlesi işsizler, işgücü piyasası dışında kalan kadınlar, kayıt dışı çalışanlar ve işverenler.
* Kadın girişimciliği programını hazırlayarak, uygulamaya koyacağız.
* Çalışanların ve işverenlerin kadın erkek fırsat eşitliği bilincini artırmaya yönelik etkinlikler yapacağız.
* Özel politika gerektiren gruplar için yeni program, proje ve uygulamalardan yararlanan kişi sayısını artıracağız.
* Uzaktan eğitim sistemini kuracak ve sisteme işlerlik kazandıracağız.
* Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü için ilgili sosyal taraflarla istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemelerini yapacağız.
* İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarını esnetmek ve yararlanma sürelerini artırmak için mevzuat çalışmaları gerçekleştireceğiz.
* Mevcut esnek çalışma sistemlerini daha güvenceli hale getirecek yeni esnek çalışma sistemlerini içeren mevzuat çalışması yapacağız.
* Sosyal yardım ve istihdam arasında irtibat kurup, sosyal yardımların istihdamı teşvik edici şekilde kullanılmasını sağlayacağız. Çalışabilir durumdaki sosyal yardım alanlar için istihdama kazandırıcı faaliyetlere katılmaları şartıyla, işsizlik yardımı ve benzeri özendirici yardım programları geliştireceğiz. Sosyal yardım alanların özel sektörde istihdamı halinde, sosyal güvenlik primi işveren payında teşvik getireceğiz.
VERGİ SİSTEMİ GELİŞTİRİLECEK
Kayıt dışı ekonomi:
* Bu programda 62 eylem bulunuyor.
* Kayıt dışı ekonominin gayrisafi yurt içi hasılaya oranını 2018 yılı sonunda yüzde 21.5'e düşürmeyi hedefliyoruz.
* Mükelleflerin hak ve yükümlülüklerine ilişkin defter ve interaktif yazılımlar hazırlanacak.
* Vergi tahsilatını ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla belirli yerlere ödeme terminalleri kurulacak.
* Petrol ve LPG lisans sahipleriyle ilgili düzenlemeler yapılacak, akaryakıt satış bilgilerini anlık olarak takip edebilecek merkezi bir sistem hayata geçirilecek.
HERKESE MESLEK KAZANDIRILACAK
Mesleki eğitim:
* Eğitim müfredatını her gence en az bir sanat veya spor dalında performans becerisi kazandıracak şekilde güncelleyeceğiz.
* İşgücü piyasası ile eğitim sistemi arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlayacağız. Uygulamalı eğitimi yaygınlaştırarak, okul iş dünyası işbirliğini güçlendireceğiz.
* Mesleki eğitimleri işgücü piyasasının taleplerine göre planlayacağız. Üniversitelerde, bir dönem uygulamalı iki dönem akademik eğitim içeren 'three master', yani üç sömestr uygulamalarını yaygınlaştıracağız.
* Fabrikaların sektörlerine göre özel mesleki veya teknik eğitim okulları açabilmeleri için de düzenleme yapacağız.
* Ortaokul ve liselerde bireysel yeteneklere göre rehberlik sistemi oluşturacağız.
* Yetişkin nüfusun temel beceriler kazanmasına yönelik programları yaygınlaştıracağız. Halk eğitim merkezlerini, hayat boyu öğrenme merkezlerine dönüştüreceğiz.
YABANCIYA TURKUAZ KART GELİYOR
Çekim merkezi programı:
* Bu çerçevede 45 adet eylem var. Başta yurt dışındaki vatandaşlar olmak üzere yerli ve yabancı nitelikli insan gücü için Türkiye'yi cazibe merkezi haline getireceğiz.
* Üniversite, sanayi, kamu ve araştırma merkezi arasındaki işbirliğini geliştireceğiz.
* Nitelikli insan gücü için çalışma izni sürecini hızlandıracak ve bu amaçla özel bir turkuaz kart sistemi geliştireceğiz. Turkuaz kart sistemi ile özellikle gelmelerini arzu ettiğimiz kişiler için bir ara alan oluşturacağız, Türkiye'de rahat kalacaklar, ikamet edecekler, vatandaş olmadan belli haklardan istifade ederek, böylece en kaliteli insan unsurunun Türkiye'ye gelişini temin edeceğiz.
* İş, yatırım, çalışma ve eğitim ortamının yurt dışında tanıtımına yönelik faaliyetleri artıracağız. Yurt dışında bilim ve teknoloji müşavirliklerini görevlendireceğiz.
TÜKETİCİLER NE ALDIĞINI BİLECEK
Sağlıklı yaşam:
* Başta çocuklara yönelik olmak üzere sağlığa zararlı gıda ürünlerinin yanıltıcı, yanlış yönlendirici tanıtım faaliyetlerine denetim getireceğiz.
* Etiket ve ambalajları, tüketicileri daha doğru bilgilendirecek şekilde düzenleyeceğiz. Bütün detaylar olacak.
* Obeziteyle mücadele edeceğiz.
* Ülke genelindeki toplum ruh sağlığı merkezi sayısı ve kapasitesini artıracağız.