400 milyon tl özkaynak girişi

Faktoring, çağdaş bir finansman modeli olarak Türkiye'de ticaretin çarklarının dönmesi sürecindeki payını hızla artırıyor. Sektörün işlem hacmi geçtiğimiz yıl yüzde 25 artışla 116 milyar TL oldu...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :06 Mart 2015
400 milyon tl özkaynak girişi

İÇİNDEKİLER

6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren faktoring sektörü, dinamik ve ticaretin içinde yer alan işleyişiyle Türkiye ekonomisi içindeki etki gücünü ve yaygınlığını önemli bir seviyeye taşıdı. Sektör, 2006'da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) denetimine girmesinin ardından yakaladığı pazar payındaki artış ivmesini 2013'te FKB çatısı altında daha da hızlandırdı. Birlik'in önemli katkı sunduğu çalışmalar neticesinde çıkan düzenlemelerle sağladığı adaptasyon ile varlığını ve etki gücünü artıran sektör, Türkiye ticaretinde penetrasyon oranını yüzde 6'ya yükseltti. Sektörün 2013 sonunda 93 milyar TL seviyesinde olan toplam işlem hacminin 2014'ün aynı döneminde yüzde 25'lik artışla 116 milyar TL'ye yükselmesi, bu gelişimin ve tercih edilmesindeki artışın en önemli göstergesi oldu. İşlem hacminin 8.6 milyar dolarlık kısmı ihracat faktoringinden elde edilirken, Merkez Bankası'nın faktoring firmaları aracılığıyla da ihracatçı firmalara sevk sonrası ihracat reeskont kredisinden yararlanma imkanı getirmesiyle bu miktarın önümüzdeki dönemde önemli oranda artması bekleniyor. Aynı dönemde aktif büyüklüğünü yüzde 21 artışla 26 milyar TL'nin üstüne ve müşteri sayısını da yüzde 16 artışla 93 binin üstüne çıkaran sektör, alacak büyüklüğünü de yüzde 21'lik artışla 25 milyar liraya yakın seviye ulaştırarak yakaladığı bu ivmeyi istatistiklerle de net şekilde ortaya koydu.

FAKTORİNG ÖNCELİKLİ TERCİH
Faktoring sektörünün, alacakların garanti edilmesi, tahsilatı ve işletme finansmanı sağlanmasından oluşan üç ana fonksiyonu; özellikle imalatçı, küçük ölçekli sanayi ve ihracatçı şirketler tarafından artan oranda tercih edilmesini sağlıyor. Söz konusu KOBİ'ler, alacak hesaplarını faktoring şirketlerine takip ettirebilmeleri, vade farkı ödemeden tedarikçisinden peşin alım imkanından yararlanmaları, ticari alacaklarını vadesiden önce nakde çevirebilmeleri, teminatsız ihracat alacaklarını garanti altına almaları, zincir mağaza satışlarından vadesinden önce tahsilat ile işletme finansmanı imkanı elde etmeleri gibi günümüzde en çok ihtiyaç duydukları alanlarda öne çıkan avantajları nedeniyle faktoringi artan oranda tercih etmeye başlamış bulunuyor. Birliğe üye faktoring şirketlerinin bu yıl sonuna kadar ödenmiş sermayelerini 20 milyon liraya çıkaracak olması ve dolayısıyla yaklaşık 400 milyon lira tutarında özkaynak girişini sağlayacak olması, sektörün izleyen dönemlerde de büyüme trendini sürdüreceğinin işaretini veriyor.

FATURA KAYIT MERKE Zİ DEVRE YE GİRDİ
Faktoring sektöründe bir diğer yenilik olarak da Fatura Kayıt Merkezi, yeni yıl itibariyle faktoring şirketlerinin yanı sıra bu işe aracılık eden bankaları da kapsayacak şekilde devreye girdi. Faktoringe konu edilen faturalarda çifte finasmanın önüne geçilmesi için kurulan söz konusu merkezin altyapısı Finansal Kurumlar Birliği ve Kredi Kayıt Bürosu işbirliğiyle hazırlandı.





400 MiLYON TL ÖZKAYNAK GiRiŞi
Birliğe üye faktoring şirketlerinin bu yıl sonuna kadar ödenmiş sermayelerini 20 milyon liraya çıkaracak olması nedeniyle yaklaşık 400 milyon liralık bir özkaynak girişi sağlanacağının altını çizen Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger, bu durumun büyüme trendinin süreceğinin işareti olduğunu kaydetti. Özger, Fatura Kayıt Merkezi'nin devreye girmesinin sektörde önemli bir yenilik olduğuna dikkat çekerek, "Faturalarda çifte finasmanın önüne geçilmesi için kurulan merkezin altyapısı FKB ve Kredi Kayıt Bürosu işbirliğiyle hazırlandı" dedi.

KOBİ'LER FAKTÖRİNGİ NİÇİN TERCİH EDİYOR
Alacak hesaplarını takip ettirme
Vade farkı ödemeden tedarikçisinden peşin alım imkanından yararlanma
Ticari alacaklarını vadesiden önce nakde çevirebilmeleri n Teminatsız ihracat alacaklarını garanti altına almaları
Zincir mağaza satışlarında vadesinden önce tahsilat ile işletme finansmanı imkanı elde etmeleri.