ALTERNATİFİ YOK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temeli atılan TANAP'ın güzergah ve hedefiyle ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Bu proje başka hiçbir projenin alternatifi olmadığı gibi, bu projeye alternatif başka bir proje de yoktur" dedi. TANAP'ın özgün bir proje olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Bu projeye Azerbaycan'dan, Gürcistan'dan, Türkiye'den ziyade tüm Avrasya'nın ihtiyacı var. Bu projenin ekonominin yanında barışa sağlayacağı katkı da çok önemlidir" diye konuştu. Türkiye-Gürcistan sınırı olan Türkgözü'nden girecek gaz, Kars'ın Selim ilçesinden başlayacak boru hattı ile Edirne'nin İpsala ilçesinden Yunanistan'a geçecek. Türkiye, Şah Deniz-2 sahasından çıkarılacak doğalgazı taşıyacak olan boru hattıyla, Şah Deniz-2 projesinin üretim tarafının yanı sıra iletim tarafında da önemli bir oyuncu olarak küresel enerji jeopolitiğindeki yerini güçlendirmiş olacak. TANAP'ın gerçekleşmesi ile beraber 2018 yılı itibariyle Türkiye'ye 6 milyar metreküp, Avrupa'ya ise 10 milyar metreküp Azerbaycan gazı ulaştırılmış olacak.
TÜRKİYE KİLİT ÜLKE
TANAP'ta yüzde 30 hisseye sahip olan Türkiye, aynı zamanda Şah Deniz projesinin de yüzde 19 payla en büyük ikinci ortağı. Böylece Türkiye, sadece transit ülke rolünün dışında, enerji proje zincirinin her halkasında yer alarak Avrasya enerji haritasında çok farklı rol üstlenmiş olacak. Bu durum Türkiye'yi Avrupa enerji güvenliğinde kilit ülke yapacak. 2026'da Türkmenistan, Irak gibi ülkelerden gelecek enerji de Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılacak
AVRUPA'NIN GÖZÜ BİZDE
AVRUPA Birliği Komisyonu Enerji Birliği'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Avrupa'nın Türkiye ile enerjide yeni bir stratejik işbirliği kurmasını istediklerini belirterek, "Güney Gaz Koridoru için seçenekleri masaya yatıralım" dedi. 'Enerji Birliği' planında Türkiye'nin de önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Sefkovic, TANAP bu açıdan çok önemli bir proje" diye konuştu.
20 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK
- TANAP için imzalar Haziran 2012'de atıldı.
- Hattın giriş noktası Türkiye-Gürcistan sınırı.
- Hattın çıkış noktası Edirne'nin İpsala ilçesi.
- Hattın uzunluğu bin 850 kilometre.
- 22 ilden geçecek.
- 1.3 milyon ton çelik boru kullanılacak.
- 15-20 bin kişiye istihdam sağlayacak.
- İlk gaz akışı 2018'de.
- Yıllık kapasitesinin 2026'da 33 milyar metreküp olması planlanıyor.