Yeni ekonomi

Seçimden sonra ekonomide dengeler yenilenecek. Bakanlıkların ve ekonomik konseyin yapısı değişirken, Cumhurbaşkanlığı ekonomi birimleri sahaya inecek

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :11 Mayıs 2015
Yeni ekonomi

İÇİNDEKİLER

Hükümet, seçimlerden sonra ekonomideki kartları yeniden kararken, 'yeni ekonomi modeli' kapsamında önceliklerini de güncelledi. Güçlü ekonominin önünde engel olan bazı kurumlara neşter vurulacak, Ekonomik Sosyal Konsey'in yapısı değiştirilerek, ekonominin nabzını tutarak yasal çalışmalar yürüten güçlü bir yapıya dönüştürülecek. Seçim sonrası ekonomi yönetimi tamamen değişirken, bürokrasi de yeniden şekillenecek. Seçim sonrası yeni Türkiye'yi 2023'e taşıyacak yeni ekonomik modelde ön plana çıkan bazı başlıklar şöyle:

Seçim sonrası ekonomi bakanlıklarında vitrin önemli ölçüde yenilenecek. Bakanlıklarda yapısal değişikliklere gidilecek. Örneğin, Ekonomi Bakanlığı güçlendirilecek. İç ve dış ticaretin tek çatı altında toplanması öngörülüyor.

Hükümetin başlattığı reformları sürdürecek güçlü bir ekonomi yapısı oluşturulacak. Ekonomik istikrar ve mali piyasalarda kontrolün devamı için uyumlu yönetim anlayışı ön plana çıkacak. Merkez Bankası, Hazine, BDDK, SPK gibi kilit kurumlar da buna uygun hareket edecek.

Aday olan bürokratların yerine vekaleten atamalar yapılırken, seçim sonrası bürokrasi de yeniden şekillenecek.

Bankacılık sektörü yeniden yapılandırılacak, bazı üst kurullar birleştirilecek.

Mega projeler aralıksız sürdürülecek. Projelerin ilerleyişi gözetim altında tutulacak.

Cumhurbaşkanlığı çatısı altında oluşturulan ekonomi birimleri de her bir adımı izleyecek, saha çalışmaları yapacak. Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Yatırım İzleme Başkanlığı ve enerji alanlarında aktif rol üstlenecek. Ülke genelinde yapılan yatırımlar, projelerde gelinen noktaları da Yatırım İzleme Başkanlığı takip edecek.

Hazal ATEŞ