Lobiye inat yatırım

'Yabancılar çıkıyor' algısını yaymaya çalışan lobiler ve destekçisi medyaya rağmen Türkiye'ye ilgi artıyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :12 Mayıs 2015
Lobiye inat yatırım

İÇİNDEKİLER

Yabancı şirketlerin Türkiye'den çıktığı yönündeki yalan haberler sürerken; rakamlar tam tersini gösteriyor. Birleşme ve satın almalarda yılın ilk 4 ayında toplam değeri yaklaşık 5 milyar dolar olmak üzere 60'a yakın işlem gerçekleştirilirken, yabancılar 40 şirket satın aldı. Yabancıların bu dönemde en fazla ilgi gösterdiği sektörler bilişim, imalat, enerji ve perakende oldu. Bu yılın en çok dikkati çeken satın almalarının başında; Yıldız Holding şirketlerinden Ak Gıda'nın yüzde 80'inin Fransız Lactalis Group'a, yemeksepeti.com'un Alman online yemek sipariş platformu Delivery Hero'ya ve Boyner Grup'un yüzde 30.68'lik payının Katarlı şirket Mayhoola for Investments'e satışları geldi. Deloitte Türkiye Durum Tespit, Birleşme ve Satın Almalar Lideri Başak Vardar, yaklaşan genel seçimler ve kur hareketinin yarattığı tedirginliğe rağmen yatırımcıların Türk şirketlerine ilgisinin devam ettiğini söyledi.

5 MİLYAR DOLARLIK İŞLEM
Bu yılın ilk 4 ayındaki birleşme ve satın alma işlemlerinin 5 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Vardar, toplamda 60'a yakın işlemin gerçekleştiğini belirtti. Vardar, bu yıl da üretim, perakende, gıda, enerji ve sağlık sektörlerinin en çok ilgi çeken sektörler arasında yer aldığını kaydetti. Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler de 2015 yılı başından bu yana yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği toplam işlem sayısının 40 olarak gerçekleştiğini ifade etti. İşlem sayısı açısından öne çıkan ülkeler Almanya, ABD ve Fransa olurken, işlem hacmi bazında Almanya, Çin ve Katar'ın üst sıralarda yer aldığını kaydeden Cantekinler, yabancı yatırımcıların 2015'te en çok ilgi gösterdikleri sektörlerin, bilişim, imalat, enerji ve perakende olduğunu anlattı.

EN CAZİP EKONOMİYİZ
İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin ise şunları söyledi: "Elektronik ticaret, perakende, gıda endüstrisi. Enerjide de biz cazip bir ekonomiyiz. Orta vadede baktığımızda, Türkiye bankacılık, finans açısından da cazip bir ekonomi. Ama önümüzdeki dönemde belki imalat sanayi indeki cazibemizi de artırmamız lazım. Otomotiv sektörü son derece önemli, savunma endüstrisi son derece önemli. Oralarda hep bir cazibemiz, önemli bir potansiyelimiz var."