Sebze-meyvede görülen üretici ile market fiyatı arasındaki uçurum dikkat çekiyor. Fark yüzde 500'lere kadar çıktı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Mayıs'ta da kuru incirde üretici ve market fiyatı arasındaki farkın
yüzde 498'i geçtiğini söyledi. Kuru incirin 6, maydanozun 5.4, salatalığın 4.9, kabağın 4.6, karpuzun 4.4, sivri biberin 4.2, kuru kayısının 3.1, marulun 3.1, domatesin ise 3 katı fiyata satıldığını belirten
Bayraktar, şöyle konuştu: "Bu kadar fahiş fiyat farkı olur mu? Üreticide
5 lira 50 kuruş olan kuru incir, markette
32 lira 90 kuruş. Yine tarlada adedi 17 kuruş olan maydanoz, markette
91 kuruş. Bu düzene son verilmeli, aradaki zincir kırılmalı, fiyat makası daralmalı."
FİYAT İNDİ AMA...
Geçtiğimiz günlerde pazarda-markette
5 liraya fırlayan patatesin fiyatı 2-3 lira arasına düştü ancak üretici ve tüketici fiyatı arasında ortalama
yüzde 300 fiyat farkı olduğu ortaya çıktı. Üretici
Mustafa Abacı, patatesi tarlada
70 kuruşa sattıklarını belirtti. Ödemiş Ziraat Odası Başkanı
Ahmet Kocaağa, patateste yüksek fiyata, tüccarların stokçuluğunun neden olduğunu söyledi.