Gıdanın ateşi düştü

Gıda ve alkolsüz içecek enflasyonu Ekim'de yüzde 8.69 ile son 2.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Zam şampiyonu zeytinyağı oldu

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :07 Kasım 2015
Gıdanın ateşi düştü

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de gıda ve alkolsüz içeceklerin yıllık fiyat artış oranı Ekim'de yüzde 8.69 ile son 2.5 yılın en düşük seviyesine indi. Merkez Bankası'nın Ekim Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 7.58'e gerilemesinde, yıllık gıda enflasyonundaki yavaşlama ile enerji fiyatlarındaki baz etkisi belirleyici oldu. Ekim'de gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yaklaşık 2 puanlık düşüşle yüzde 8.69'a geriledi. İşlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonu 3.83 puan azalışla yüzde 9.40'a düştü. Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki yıllık fiyat artışı son 2.5 yılın en düşük seviyesine inerken; bu grubun 7.58'lik enflasyona yüzde 2.11 yıllık etkisi oldu. Söz konusu parametre, en son Mayıs 2013'te bu rakamın altını görmüş ve yüzde 7.07 olarak hesaplanmıştı. Söz konusu dönemde gıda ve alkolsüz içecekler grubunda en yüksek fiyat artışı ise yüzde 14.44 ile geçen yıl Ağustos'ta görüldü.

YAĞDA YÜZDE 102 ARTIŞ
Enflasyon sepetinde yer alan gıda ürünleri arasında son 1 yılda 100 maddenin fiyatında artış oldu, 19 ürünün fiyatı ise düştü. Bu dönemde en fazla fiyat artışının görüldüğü ürün yüzde 102 ile zeytinyağı oldu. Fiyat yükselişinde zeytinyağını, yüzde 47.76 ile yer fıstığı, yüzde 35.20 ile üzüm, yüzde 34.82 ile portakal izledi.

EN ÇOK DOMATES UCUZLADI
Son 1 yılda fiyatı en çok düşen ürün, yüzde 28.21 ile domates oldu. Domatesi; yüzde 17.72 düşüşle kuru fasulye, yüzde 16.77 ile margarin, yüzde 16.66 ile patates, yüzde 10.66 ile kuru kayısı, yüzde 10.48 ile Antep fıstığı, yüzde 7.41 ile sosis izledi.