Bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu olarak açılabilecek. Banka ile çeyiz hesabı sözleşmesi imzalanacak.
Çeyiz hesabına katılımcının düzenli ödeme yapması gerekiyor. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 100 lira, üst sınır bin lira.
Katılımcı, çeyiz hesabının açılış tarihinde bir defaya mahsus olmak üzere, üst sınırı aşan bir tutar yatırabilecek. Ancak bu tutar 15 bin lirayı geçemeyecek.
Katılımcı aylık ödeme planını seçmişse 1 dönem içinde 3 defadan fazla düzenli ödemeyi aksatmaması gerekiyor. 3 aylık ödeme planını seçmişse de 1 dönem içinde 1 defadan fazla düzenli ödemenin aksatılmaması şart.
Bir dönem içinde çeyiz hesabından en fazla 2 defa çekim hakkı tanınacak. Hesapta kalan bakiyenin, çeyiz hesabının açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olmaması gerekiyor.
Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar hesaptaki birikim tutarının yüzde 10'u (ödenecek tutar 4 bin lirayı geçmeyecek); 48-59 ay arası olanlar yüzde 15'i (ödenecek tutar 4 bin 500 lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar için yüzde 20'si (ödenecek tutar 5 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak.
Devlet katkısı çeyiz hesabının bulunduğu banka aracılığıyla verilecek. Bunun için katılımcının, evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde aile cüzdanı ve ilk evliliği olduğuna dair ilçe nüfus müdürlüğünden alacağı belge ile çeyiz hesabının bulunduğu bankaya müracaat etmesi gerekiyor.
Katılımcıya sadece tek çeyiz hesabı için devlet katkısı ödenecek. Birden fazla hesap açılması durumunda bunlar birleştirilemeyecek ve katılımcının devlet katkısı için başvurduğu ilk hesaba devlet katkısı verilecek.
30 BİN LİRA İÇİN BAŞVURUN
18-40 yaşındaki çiftçilere 30 bin liralık hibe desteği için başvurular bugün başlıyor. 330 bin kişiyi ilgilendiren hibe desteğinden yararlanmak isteyen genç çiftçiler; başvurularını 13 Nisan-12 Mayıs tarihleri arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri'ne yapabilecek.