Organik yumurta oyunu bozuluyor!

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :16 Mayıs 2016 , 00:00 Güncelleme Tarihi :16 Mayıs 2016 , 03:08
Organik yumurta oyunu bozuluyor!

İÇİNDEKİLER

Organik meyve, sebze, yumurta gibi ürünlere talep artınca sahtekârlara gün doğdu. Yıllık 4 milyar ciroya sahip yumurta sektörü, "organik" adı altında kayıt dışı tavukçuluğun yarattığı haksız rekabet ve maliyete isyan etti. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı çok az sayıda işletmede organik yumurta üretildiğini belirterek, "Vatandaş, 'köy, gezen tavuk, organik yumurta' gibi adlarla aldatılıyor. Yılda sadece 50-60 milyon adet organik yumurta üretiliyor. Bu firmalar hem vatandaşın cebi hem de sağlığı için tehdit unsuru. Bu firmalar kirli, gübreli yumurtaları samanının içine koyup köy yumurtası diyerek 3-4 misli fiyatla satıyor" dedi. Konya, organik adı altında üretim yapan bu çiftliklerde de biyogüvenlik denetimi yapılması gerektiğini belirterek, "Bu yumurtalar organik, serbest gezen, tünekli, zenginleştirilmiş kafes" olarak tek basamaklı sayı ile damgalanmalı" çağrısında bulundu.

100 BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Konya, yumurta konusunda tüketicinin bilinçlendirilmesinden sektörün yaşadığı sorunlara kadar önemli tespitlerde bulundu. Geçen yıl kuş gribi nedeniyle zor günler yaşayan sektörün 100 bin kişiye istihdam sağladığını anımsatan Konya, içerde ve dışarıda yumurta fiyatları ve maliyetin altındaki satışların üreticileri iflasın eşiğine getirdiğini söyledi. Son bir ayda 6 yumurta firmasının iflas ettiğini belirten Konya, "Bu yılın ilk dört ayında yumurta ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 20, tutar olarak yüzde 36 azaldı. Yumurtanın ihracat fiyatı son on yılın en düşük seviyesine geriledi kilosu 1 doların altına düştü. Geçen yılın ilk 4 ayında 130 milyon dolar olan yumurta ihracatı bu yıl 84 milyon dolara geriledi" dedi.

20 MİLYON TAVUK KAYITSIZ
Sektörün bir yandan da kayıt dışı tavukçuluğun yarattığı haksız rekabet ile boğuştuğunu anlatan Konya, "Kayıtsız, onaysız, üretim standardını yerine getirmeyen yumurtalar etiketleme tebliğine aykırı pazarlanıyor. Bakanlığa kayıtlı 1100 işletmede 17-18 milyar adet yumurta üretiliyor. Yine Bakanlığa bağlı çok az sayıda küçük işletmede 50-60 milyon adet organik yumurta üretiliyor" dedi. Bugün yaklaşık 20 milyon tavuğun kayıtsız olduğunu belirten Konya, "Başlangıçta sınırlı sayıda, yerel ölçekte yapılan bu üretim şekli giderek yaygınlaşıyor. Yerel yöneticiler tarafından mevzuata aykırı bir şekilde teşvik edilir hale geldi. Kayıtlı işletmeler üretimden paketlemeye kadar tüm aşamalarda denetleniyor. Ticarete konu edilen tavuk yetiştiriciliği kayıt altına alınmalı, biyogüvenlik talimatına uygun yetiştiricilik yapılmalı. Bakanlık kayıtsız işlemlerin yumurta satışını mutlaka engellemeli. Pazarda, bakkalda ve yumurta toptancılarında işletme numarası ve yumurtlama tarihi olmayan yumurtanın satışına izin vermemeli" diye konuştu.

ORGANİK YUMURTAYA ÖZEL DAMGA
Organik adı altında vatandaşı aldatan bu işletmelerin her türlü hastalık riskine açık olduğunu vurgulayan Konya, "Bakıyorsunuz işletmenin 250 tavuğu var. Kafeslere yumurtaları dizmiş, organik diye satıyor. Gelin görün ki günde 4 bin yumurta satıyor. Bu usulsüz uygulamalar engellenmeli. Yumurtanın işletme numarasından sonra gelmek üzere yetiştirme yönteminin (0 organik, 1 serbest gezen, 2 tünekli, 3 zenginleştirilmiş kafes) tanımlayan tek basamaklı sayı ile damgalanmalı" çağrısı yaptı.

ÜRETİM PLANLAMASI ZORUNLU
Nüfus artışı, kişi başı tüketim, ihracat miktarı dikkate alınarak bir üretim planlaması yapılması gerektiğini anlatan Konya, "Hayvan ürün maliyetinin kısmen yüksek olması, tüketicinin alım gücünün düşüklüğü tüketimi kısıtlıyor. Her yaşta insan için vazgeçilmez bir gıda olan yumurtada KDV oranı düşürülmeli. Üretim fazlasını durdurmak için 80 haftadan büyük tavukların kesiminin teşvik için destekleme yapılmalı" dedi.

15 BAŞLIKTA YUMURTA TÜKETİMİ
* Organik yumurta alırken ürün sertifikasını mutlaka kontrol edin.
* Temiz, kuru, güneşe maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilen yumurtaları satın alın.
* Dış kabuğu dışkılı, temiz olmayan yumurtaları almayın.
* Yaşam tarzınıza en uygun ve sizin için en ekonomik boyuttakileri alın.
* Yumurta ürünü alırken ağzı mühürlü, açılmamış olanları alın.
* Yumurtanın sarısı tavuğun hangi yiyecekle beslendiğini gösterir. Besleyici değerini etkilemez.
* Marketten alınan yumurta embriyo içeremez.
* Sıcaklık değişimi yumurta için önemli. Buzdolabında saklamaya başlandıysa sürekliliği sağlanmalı.
* Buzdolabından çıkarılan yumurta 2 saatten fazla dışarıda tutulmamalı.
* Yumurta en iyi kendi ambalajı içinde, etiket bilgileri ile muhafaza edilmeli.
* Kesinlikle çatlamış yumurta almayın.
* Yumurta haşlarken bir miktar tuz atın, yumurta çökmüyorsa bayat demektir, tüketmeyin.
* Eve getirirken çatlayan yumurtayı temiz bir kaba kırıp ağzını kapatarak buzdolabında muhafaza edin, iki günde tüketin.
* A sınıfı yumurta sofralık tüketilir. 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılır. Yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla tutulamaz.
* Bakteri olasılığına karşı yumurtanın çiğ veya az pişmiş tüketilmemesi öneriliyor.

HAZAL ATEŞ