Merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan başkanlığında 1997'de kurulan Gelişmekte Olan Ülkeler (D-8) Teşkilatı, D-8 Türkiye, İran, Malezya, Endonezya, Pakistan ve Nijerya arasındaki ticaret anlaşması uygulamaya koyuldu.
Ekonomi Bakanlığı, D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması'nın bugün itibariyle İran, Pakistan, Malezya, Endonezya, Nijerya ve Türkiye arasında uygulamaya konulduğunu açıkladı. Anlaşma gelişmekte olan sekiz Müslüman ülkenin dünya ekonomisindeki yerlerini iyileştirmek için 1997 yılında kurulan Gelişmekte Olan Ülkeler (D-8) Teşkilatı tarafından gerçekleştirildi.
VERGİLER DÜŞÜRÜLECEK
Anlaşma ile önümüzdeki dönemde gümrük vergisi oranı yüzde 10'un üstünde olan ürünlerin yüzde 8'e, yüzde 25'in üzerindeki vergilerinin yüzde 25'e, yüzde 15-25 arasındaki vergilerin yüzde 15'e ve yüzde 10-15 arasındaki vergilerin yüzde 10 seviyesine aşamalı olarak indirilmesi de öngörülüyor.
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 2014 yılı itibarıyla 122 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.
D-8 NEDİR?
D-8, ya da İngilizce uzun adıyla Developing Eight (gelişmekte olan sekiz ülke), 8 üye ülkeden oluşan bir uluslararası kuruluş. Bu sekiz ülke Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya. Bu sekiz ülkenin REFAHYOL Hükümeti Başbakanı Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan önderliğinde bir araya gelerek oluşturmuş oldukları bir organizasyondur. D-8 içinde yer alan ülkeler aynı zamanda İslam İşbirliği Örgütü nün de üyeleridir. D-8 üyeleri, tabii kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarlarından ötürü kendi bölgelerinde önemli konum arz etmektedirler.
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen 6. D-8 zirvesinde, D-8 daimi Sekreteryasının İstanbul'da olmasına karar verildi.Bu karar 20 Şubat 2009 tarihinde imzalanan anlaşma ile resmiyet kazandı.