Pahalı tezgah

Sebze-meyvede market fiyatları yine cep yaktı. Mart’ta üreticide 9, markette ise 18 ürünün fiyatı artarken; tarla-tezgah fiyatları arasında yüzde 485 varan fark görüldü

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :03 Nisan 2017
Pahalı tezgah
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) verileri, Mart'ta market fiyatlarının yine cep yaktığını ortaya koydu. Mart ayına ilişkin verileri açıklayan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticide ve markette en fazla fiyat artışının portakalda, en çok fiyat düşüşünün markette yeşil soğanda, üreticide ise salatalıkta gerçekleştiğini belirtti. Bayraktar, markette 37 ürünün 19'unda, üreticide ise 33 ürünün 24'ünde fiyatların gerilediğini veya değişmediğini ifade etti. Markette 18, üreticide 9 üründe fiyat artışı, markette 12, üreticide 11 üründe fiyat düşüşü olduğuna değinen Bayraktar, market fiyatlarında, havuç, maydanoz, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, mısırözü yağı ve toz şeker fiyatında değişim görülmezken, fiyat düşüşünün yüzde 33.46 ile en fazla yeşil soğanda meydana geldiğini anlattı. Bayraktar, "Markette en fazla fiyat artışı yüzde 36.75 ile portakalda görüldü. Portakaldaki artışı yüzde 28.15 ile karnabahar, yüzde 27.93 ile sivri biber, yüzde 16.27 ile domates takip etti" dedi.

UÇURUM VAR
Mart ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 485.24 ile elmada olduğunu belirten Bayraktar, "Elmayı, yüzde 451.11 ile kuru soğan, yüzde 398.33 ile kuru kayısı, yüzde 273.85 ile kuru incir, yüzde 268.06 ile lahana izliyor" diye konuştu.



İSTANBULLULAR'I BİBER YAKTI
İstanbul'da geçen ay perakende fiyatı en fazla artan ürün yüzde 27.08 ile sivri biber oldu. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, geçen ay 242 ürünün 77'sinin perakende fiyatı artarken, 30 ürünün fiyatı düştü, 135 ürünün fiyatı değişmedi. Sivri biber Mart ayı itibarıyla yüzde 27.08 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. Fiyatlarında artış olan diğer ürünler yüzde 18.11 ile muz, yüzde 16.57 ile mandalina ve yüzde 13.73 ile akide şekeri olarak sıralandı.