Kadına 8 koldan destek

Hükümet kadınlara pek çok destek veriyor. Prim, iş kurana hibe kredi, bakıcı parası, büyükanne maaşı, emzirme ödeneği gibi avantajlar ile kadınların işgücüne katılımının artırılması hedefleniyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :14 Mayıs 2017
Kadına 8 koldan destek
Hükümet kadın istihdamını art arda açıkladığı destekler ile artırmaya çalışıyor. Kadınların iş gücündeki payını yükseltmek için primden faizsiz kredi desteğine, büyükanne maaşından bakıcı parasına, istihdamda önceliğe kadar pek çok avantaj sağlanıyor. Maddi destekler şöyle sıralanıyor;

ÇOCUK PARASI: 15 Mayıs 2015'ten sonra doğan ve doğacak tüm çocuklar için annelere para ödeniyor. Bu para çocuk sayısına göre değişiyor. Parayı almak için annenin çalışması gerekmiyor. Eğer ilk çocuk dünyaya gelmişse 300 lira, ikinci çocuk 400 lira, üçüncü ve sonraki çocuk dünyaya gelmişse 600 lira ödeniyor.

EMZİRME ÖDENEĞİ: Annelere doğumlarından sonra emzirme ödeneği veriliyor. Bu ödenek her yıl ocak ayında yeniden belirlenerek artırılıyor. Emzirme ödeneği eğer anne çalışıyorsa kendisine çalışmıyorsa sigortalı çalışan eşine ödeniyor. Burada hem SSK hem Bağ-Kur hem de memur olanlar bu paradan yararlanıyor. Çocuğun yaşaması isteniyor. 2017 için belirlenen rakam 133 lira.

İŞ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİ: Doğum yapan kadınlar işten ayrı kaldıkları dönemler için ayrıca iş görmezlik ödeneği de veriliyor. Kadınlara, doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün (çoğul gebelikte 18 hafta) izin veriliyor. Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az '90 gün sigorta primi' ödenmiş olması şartını karşılayan kadınlar geçici iş göremezlik ödeneği alabiliyor. Asgari ücretle çalışan bir annenin 2017 için doğum parası 4 bin 424 lirayı buluyor.

HEPSİ İŞ BULACAK

DADI YARDIMI: İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa'da ikamet eden ve sigortalı olarak bir işyerinde çalışan anneler eğer brüt asgari ücretin iki katından daha az maaş alıyorlarsa proje kapsamında buldukları çocuk bakıcısının parası ödeniyor. Bu para da aylık bin 500 lirayı buluyor.

İSTİHDAMDA ÖNCELİK: Artı 1 istihdam seferberliği kapsamında iş kapısı açan şirketlere teşvik verilecek. Yılsonuna kadar işe alınacak her yeni işçi için aylık 666 lira prim, 106 lira da vergi desteği verilecek. hükümetin verdiği destekle birlikte asgari ücretle bir işçi çalıştıran işverenin maliyeti 773 lira azalarak bin 404 TL'ye gerileyecek. Projede kadın istihdamı ön plana çıkarılacak.

PRİM AVANTAJI: 31.12.2020 tarihine kadar mesleki belge sahipleri ile 18 yaş üstü kadın ve 18-29 yaş arası genç eleman alanların işveren priminin tamamı 48 aya kadar işsizlik sigortası fonunda karşılanıyor. Alınan eleman İŞKUR'a kayıtlı işçi ise bu süre 54 ay olarak uygulanacak.

FAİZSİZ VE HİBE KREDİ: Girişimci kadınlar faizsiz kredi ile destekleniyor, kendi işinin sahibi yapılıyor. Aile Bakanlığı, iş kurmak isteyen kadınlara 15 bin lira faizsiz kredi sağlıyor. Proje başarılı olursa kredinin bir kısmı da hibe ediliyor. KOSGEB de kadın girişimcilere 50 bin lira hibe devlet destekli kredi imkanı sunmaktadır. Yine KOSGEB'in girişimci kadınlara farklı kredi destekleri bulunmaktadır.

BÜYÜKANNE MAAŞI: Torununa bakan 6 bin 500 büyükanneye, 12 ay süreyle aylık 425 lira maaş ödeniyor. 10 ili kapsayan pilot uygulama başarılı olursa, proje yaygınlaştırılacak. Büyükannelerin torunlarına bakması ile annelerin istihdama kazandırılması hedefleniyor.