Milli sismik gemi hizmete hazır

Türkiye’nin yerlilik oranı yüzde 90’ı aşan sismik araştırma gemisi MTA Oruç Reis, test çalışmaları tamamlanarak petrol ve gaz aramaya hazır hale getirildi

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :29 Haziran 2017
Milli sismik gemi hizmete hazır

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin uluslararası standartlardaki milli sismik gemisi MTA Oruç Reis, gerekli testlerinin tamamlanmasının ardından göreve hazır hale getirildi. Akdeniz'de sismik araştırmalar yapan Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin ardından sismik araştırma yapacak ikinci gemi MTA Oruç Reis gemisinin gerekli tüm testleri tamamlandı. Tuzla'da bir tersanede inşa edilen ve yerlilik oranı yüzde 90'ı aşan gemi, 400 milyon liraya mal oldu. Boyu 86, genişliği 22 metre olan gemi, yakıt ve su depolarıyla erzak depoları tam dolu şekilde göreve çıktığında 35 gün boyunca denizde kalabiliyor.




Ekonomik ömrü 30 yıl olan gemide, 28'i araştırmacı, 27'si gemi adamı olmak üzere 55 personel görev yapıyor. Gemide değişik açılarda aktif 35 kamera bulunuyor. Açık denizlerde iki ve üç boyutlu derin sismik arama yapabilecek kapasitede sevk ve manevra sistemlerine sahip olan MTA Oruç Reis gemisiyle petrol ve doğalgaz araması yapılacak. Bunun yanı sıra geminin sağladığı verilerle, karada deniz altındaki devamlılıkların izlenmesi kapsamında kıta sahanlığı gibi stratejik öneme sahip bilimsel araştırmaların yapılması amaçlanıyor.



AKDENİZ'İN İLK KUYUSU YOLDA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, denizlerdeki arama faaliyetlerinin agresif bir şekilde yapılacağını belirterek, şu açıklamayı yapmıştı: "Tarihimizde ilk defa bu yıl yeni alımını gerçekleştireceğimiz arama sondaj gemisiyle her yıl denizlerimizde aktif sondaj faaliyetlerinde bulunacağız. İnşallah, bu yıl içinde kendi gemimizi alarak artık Akdeniz ve Karadeniz'de sondajlarımıza başlayacağız. İnşallah bu yıl Akdeniz'de ilk kuyumuzu kazacağız."