İSTANBUL BAŞI ÇEKİYOR
Merkez Bankası'nın verilerine göre, yurt içinde yerleşik kişilerin bankalardaki kıymetli maden depo hesaplarındaki altının değeri yılbaşında 4.8 milyar dolarken, 14 Temmuz itibarıyla 6.7 milyar doları aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre; son 1 yılda altın mevduatını en fazla artıran şehir Kilis oldu. En fazla altın mevduatı da İstanbul'da bulunuyor. Mart 2016- Mart 2017 tarihleri arasında Kilisliler'in altın mevduatı yüzde 100 artışla 11.2 milyon liraya ulaştı. Van'da bankalardaki altın mevduatı yüzde 97 artışla 68.1 milyon liraya, Şırnak'ta yüzde 92 artışla 27.7 milyon liraya çıktı. Altın mevduat hesaplarını yüzde 50'nin üzerinde artıran şehirler arasında Erzurum, Gümüşhane, Elazığ, Diyarbakır başı çekti. İstanbul'da bankalardaki altın mevduatı yüzde 57 artışla 6.9 milyar liraya, Ankara'da ise yüzde 43 artışla 1.8 milyar liraya ulaştı.
KREDİ DE YÜKSELDİ
Bankaların kuyumculuk sektörüne finansman kaynağı sağlamak amacıyla kullandırdıkları altın kredileri ise bu yılın Mart ayı itibarıyla 4 milyar 143 milyon liraya ulaştı. Altın kredileri geçen yıl aynı dönemde 3 milyar 273 milyon TL seviyesindeydi. Son 1 yılda altın kredilerindeki artış yüzde 27 oldu. Altın kredi tutarında en fazla artış Erzurum'da oldu. Erzurum'daki altın kredisi miktarı yüzde bin 257 artarak 112 bin liradan 1.5 milyon liraya çıktı. Bitlis'te kullanılan altın kredi miktarı ise yüzde bin 185 artışla 4 milyon liraya ulaştı. Bu iki şehri, Erzincan takip etti.
ÜRETİM REKOR KIRDI
Geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında 2017'nin ilk 6 ayında altın üretiminde rekor kırıldı. Geçen yılın tamamında 24.9 ton altın üretimi gerçekleştiren Darphane, bu yılın ilk yarısında ise 25.7 tonluk altın üretimine imza attı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yetkilileri, bu yılın ilk yarısındaki üretim miktarı ile 2016'nın geride bırakıldığını söyledi. Geçtiğimiz yıl yaklaşık olarak 17.8 ton ziynet ve 7.1 ton da sikke (Ata) altın olmak üzere toplamda 24.9 tonluk altın üretimi gerçekleştirildiğini açıklayan yetkililer, 2016'da aylık bazda en fazla üretimin yaklaşık olarak 6.8 tonluk üretim ile Aralık'ta gerçekleştiğini, Ekim'de 4 tonluk, Ocak'ta ise 2.7 tonluk üretim yapıldığını belirtti. Yetkililer, geçtiğimiz yıl adetsel bazda en yüksek üretim miktarının çeyrek altından geldiğini ve 4 milyon 552 bin 530 adet çeyrek altın basıldığını söyledi.
10 SORUDA HESAP
Bankalardaki altın hesaplarından 7 gün 24 saat işlem yapmak mümkün. İşte bu hesaplarla ilgili bilinmesi gerekenler:
Altın hesabı nedir? Altına yatırım yapmak isteyen yatırımcıların güvenli bir şekilde altın alıp satmasını sağlayan bir hesap türüdür.
Altın hesabı ile mevduat hesabı/ katılım fonu arasındaki fark nedir? Mevduat hesabı/katılım fonundan farklı olarak; para birimi cinsinden değil, altın cinsinden takip edilen altın hesaplarındaki yatırımınız altının değerinin değişmesi ile artabileceği gibi azalabilir de.
Altın hesaplarının çeşitleri nelerdir? 2 tür altın hesabı bulunmaktadır. Vadesiz altın hesaplarının faiz/kâr payı getirisi bulunmazken, vadeli altın hesapları faiz/kâr payı getirisi sağlar.
Altın hesabının avantajı nedir? Yatırımını altına yapmak isteyenlerin sahip olduğu altının güvenli bir şekilde banka nezdinde saklanmasını ve piyasadan alamayacak kadar küçük miktarlardaki gram/santigram bazında altının alınarak birikim yapılabilmesini sağlar. Altın hesabınızdan alıp sattığınız altın için işçilik maliyeti ödemezsiniz ve bazı banka ATM'lerinden ve internet bankacılığı üzerinden 7/24 altın alıp satabilirsiniz.
Vadeli altın hesabının faiz getirisi var mıdır? Genel uygulamada altın hesabının getirisi altın fiyatlarının artması sonucu ortaya çıkan kazançtır. Ancak bazı bankaların ilave faiz/ kâr payı getirisi sağlayan altın hesapları bulunmaktadır.
Altın hesabı devlet güvencesi kapsamında mıdır? 100 bin TL'ye kadar değeri olan altın hesabın mevduat sigortası yani devlet güvencesi altındadır.
Altın hesabını fiziki altınımı bankaya götürüp, yatırarak açabilir miyim? Fiziki altınınızı alarak altın hesabı açan bankalar bulunmaktadır. Bankaya fiziki olarak götürdüğünüz altının değeri bankadaki uzmanlarca tespit edilerek, sizin de tespit edilen değer üzerinde mutabık kalmanız ile fiziki altınınız karşılığı altın hesabı açılmaktadır.
Altın hesabımdaki altın miktarını fiziken almam mümkün müdür? Bazı bankalar altın hesabındaki altının fiziki teslimini yapmaktadır. Ancak fiziki teslim kuralları bankadan bankaya değişebilmektedir.
Hesabımdaki altını havale yapabilir miyim? Evet, altın havale işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
Hesabımdaki altını EFT yapabilir miyim? Hayır yapamazsınız, altın hesabınızdaki altının EFT yapılmasına dair altyapı henüz oluşturulmamıştır.