Müsteşar değişince Etibank'a onay çıktı

Etibank'ın satışına Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez karşı çıktı. Yerine gelen Yener Dinçmen satışı onayladı. 1 ay önce reddedilen Çağlar, Dinç Bilgin'le ortak olup bankayı aldı. Yalım Erez satışı 'Yüce Divanlık' olarak niteledi

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :13 Temmuz 2010
Müsteşar değişince Etibank’a onay çıktı

İÇİNDEKİLER

Dinç Bilgin 1940 yılında İzmir'de doğdu. Yeni Asır gazetesi sahibi Şevket Bilgin'in oğlu. İİTİA'da okudu. Mesleğe Yeni Asır gazetesinde başladı. 1985 yılında İstanbul'da Sabah gazetesini yayınlamaya başladı. Foto Maç, Yeni Yüzyıl, Yeni Binyıl, Ateş, Takvim, Bugün gazeteleri ve Aktüel başta olmak üzere birçok dergi yayınladı. ATV'yi kurdu. Etibank'ı aldı.

ETİBANK OPERASYONU
İnterbank batarken, Etibank'ın da batış hikâyesi başlar. İnterbank Çukurova Grubu tarafından 16 Şubat 1996 tarihinde Çağlar'a satıldı. 7 Ocak 1999'da TMSF'ce İnterbank'a el konuldu. Hazine Banka Kambiyo Genel Müdürlüğü, Banka'nın Cavit Çağlar'a geçmesinden sonra 20 Eylül 1996 tarihinde Devlet Bakanlığı'na yazdığı bir yazıda, Cavit Çağlar'ın Nergis Grubu'nun da İnterbank'ı alır almaz "içini boşaltmaya" başladığını ve hatta Çukurova Grubu'na verilen banka bedelinin de İnterbank'tan çekilen kredilerle karşılandığından bahsedecekti. Bankalar Yeminli Murakıpları, 1996-97 ve 98 raporlarında Çukurova Holding'e yaptıkları uyarıyı Cavit Çağlar'a da yaptı. Çağlar yönetimi de Çukurova Holding gibi, uyarıları dikkate alacağını bildirmesine karşın, yine Çukurova gibi usulsüz kredi kullandırmaya devam etti ve 7 Ocak 1999'da TMSF'ce İnterbank'a el konuldu.

İSTİFA DEPREMİ
30 Haziran 1997'de Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit ve Hüsamettin Cindoruk'la birlikte ANASOL-D hükümetini kurdu. 2 Ekim 1997'de ikinci kez yinelenen Etibank ihalesinde en yüksek teklifi 155 milyon 500 bin dolarla Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu İpek Ortak Girişimi verdi. Ancak Hazine, Çağlar Grubu'nun sahibi olduğu İnterbank'ın da mali durumu kötü olduğu için satış hakkında olumsuz görüş bildirdi.
Olumsuz kararın sahibi Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, 5 Aralık 1997'de istifa etti ve yerine 8 Aralık'ta Yener Dinçmen getirildi.

YENİSİ OLUMLU
Hazine, Ocak 1998'de - İnterbank gözetim altındayken- Cavit Çağlar'ın ikinci banka almasına karşı yaptığı itirazdan vazgeçti. Hazine ikinci bir rapor hazırladı ve bu raporda İnterbank'ın 64. madde kapsamında olduğundan söz edilmedi ve Çağlar'ın, yanına bir ortak alması durumunda Hazine'nin satışa onay vereceği belirtildi.

DİNÇ BİLGİN ORTAK OLUYOR
Cavit Çağlar'a Dinç Bilgin ortak oldu, 13 Ocak 1998'de Etibank alındı. Bu karar ÖYK'da da onaylandı. ÖYK'nın bu kararının altında dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, yardımcısı Bülent Ecevit ile Sanayi Bakanı Yalım Erez, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner ile Maliye Bakanı Zekeriya Temizel imzaları ve Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen'in onayı yer alıyordu. Merkez Bankası Başkanı ise Gazi Erçel'di.

YÜCE DİVAN UYARISI
Yalım Erez imza attı ama kararın açıklanmasından sonra da "Bu satışı onaylayan ÖYK üyelerinin hepsi Yüce Divan'da yargılanır" demesi de dikkatleri çekti. Aslında kulaktan kulağa yankılanan bu sözler doğru mudur? Yılmaz'a göre, bir espridir. "Yalım Beyin sözleri tam öyle değildir. Toplantının başında biraz espri babında söylendi. Konu tartışıldı. Değerlendirildi. Yalım Erez imzaladı...''

YALIM EREZ NE DİYOR?
Yalım Erez bugüne dek sessiz kaldı. Erez, yakın dostlarına, Etibank toplantısı hakkında, "Toplantıda, Nergis Holding (Cavit Çağlar) kazanmıştı. Diğer bankası sorunlu, Hazine ikinci banka verilmez diyordu. (Ben de vermeyelim sıkıntı olur) dedim. Bir ay sonra (Hazine'nin bankaya verebiliriz) raporu geldi. İki ayrı karar. Bu nasıl iştir. Demek ki bir şeyler var. (İyi araştıralım) diye konuştum. Güneş Taner, (Hazine'nin görüşünün değiştiğini, grupla anlaşıldığını, yeni ortak bulunduğunu, sorunların ortadan kalktığını) söyledi.

Benim tecrübelerim, bir ayda böyle bir değişikliğin olabileceğine ihtimal vermiyordu. Bilin ki, (Bu iş Yüce Divan'a gider) diye konuştum. Sözlerimin espri mi, yoksa bir eleştirimi olduğu açık" demiştir.

BİLGİN TEK SAHİP
Ocak 1999 senesinde ise Sabah Medya Grubu ve Dinç Bilgin Ailesi, Etibank'ın tek sahibi oldu. İşin ilginç tarafı, 7 Ocak 1999'da İnterbank'a el konulacağını öğrenen Çağlar, Etibank'taki hisselerinin tamamını Dinç Bilgin'e devretti. Bir gün sonra 8 Ocak 1999'da, İnterbank'a el konuldu.

DGM Savcısı Ercan Cengiz, Etibank'ın Cavit Çağlar'a satılmasında usulsüzlükler belirlendiğini açıklamıştı. İddialara göre İnterbank'ın, Bankalar Kanunu'nun 64'üncü maddesi kapsamında olmasına rağmen, Etibank'ın Cavit Çağlar'a satılması bir usulsüzlüktü. Bu konuda, dönemin Müsteşar Yardımcısı Osman Tunaboylu'nun hazırladığı, "Cavit Çağlar'ın sahip olduğu İnterbank, Bankalar Kanunu'nda belirtilen yükümlülükleri yerine getirememiştir.

Çağlar'a yeni bir banka satılamaz" yönünde bir rapor olduğu ve dönemin Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen'in, Tunaboylu'ya, İnterbank'ın takipte olduğundan söz edilmeyen yeni bir rapor hazırlattığı iddia edilecekti.