
Kocaeli'de yaşayan Akçelik ailesinin hayatı, 5 yıl önce 1.5 yaşında olan kızları Serra Nil'in, çölyak hastalığına yakalanmasıyla değişti. Çünkü kızları bundan sonra unsuz yiyecekler yemeliydi. Anne Nilay Akçelik, kızını mutlu etmek için 5 yıl evde unla yapılan mamülleri unsuz yapmayı denedi ve sonunda amacına ulaştı. 7. doğum gününde kızına büyük bir pasta yapan Akçelik, 33 farklı unlu mamulü buğday, arpa ve yulaf kullanmadan yapmayı başardı. Akçelik, "Neden sadece kızım gülsün, tüm çölyakların yüzü gülsün" diyerek geçtiğimiz Kurban Bayramı ülke genelindeki çölyaklara tepsilerle baklava gönderdi. Akçelik daha sonra da Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi, "Cafe Gluten Free" isminde glutensiz yiyecek imalathanesi ve bir kafeterya açtı. Yıllar sonra pasta ve pizza yiyebildiğini söyleyen Serra Nil, "Annem istediğim her şeye yasak derken şimdi ben istemeden bana veriyor çok mutluyum" dedi.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Çölyak, ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Kusma ve ishal gibi değişik belirtilerle kendini gösterir. Çölyaklılar arpada, çavdarda ve yulafta bulunan ve "gluten" olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir.
Aliye ÇETİNKAYA
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Çölyak, ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Kusma ve ishal gibi değişik belirtilerle kendini gösterir. Çölyaklılar arpada, çavdarda ve yulafta bulunan ve "gluten" olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir.
Aliye ÇETİNKAYA