YOĞURTTA DA BULUNUYOR
Jelatin maddesinin ayrıca yoğurt, dondurma ve meyve suları gibi birçok üründe kullanıldığına da işaret eden Prof. Yıldız, "Domuzdan üretilen bu ürün, harama girer" görüşünü savundu. Özellikle sert kapsüllü ilaçlar ve tabletlerde de aynı maddenin bulunduğuna dikkat çeken Yıldız, sadece yiyeceklerde değil, kullanılan ürünlerde bile "haram" maddeler olursa, bunun dinen "sakınca" yarattığını aktardı. Yıldız, "Dinde elbette niyet önemlidir. Vatandaş bilemez ama 'helal üretiyorum' diyen firma bunlara dikkat etmeli" dedi.
GDO DA CAİZ DEĞİL
Ege Üniversitesi'nden biyoteknolog Şebnem Kavaklı ise Genetik Yapısı Değiştirilmiş Gıda'ların da (GDO) "şüpheli" sınıfına girdiğini söyledi. Fıkıh aleminin "GDO'lu gıda, helal organizmadan oluşturulmuşsa helal, haram organizmadan alınmışsa haram sınıfına girer" görüşünde birleştiğine işaret eden Kavaklı, "Bir domuzun DNA'sı alınıp buğdaya aktarılıyor. Bu asla helal olmaz" dedi.
SERTİFİKA ŞART
Türkiye'de "helal gıda" sertifikalandırması için bir yandan TSE görev almaya hazırlanırken, Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği de (GİMDES) çalışmalar yürütüyor. Helal sertifikası için, sadece ürünün içindekilerin değil ambalajın da testten geçmesi gerekiyor.
BEYAZ SABUNA DÖNÜŞ
Uzmanlar, jelatin maddesinin dana etiden de üretildiğini ancak domuz yağına göre çok daha pahalı olduğu için tercih edilmediğini açıkladı. Profesörler, sabun kullanılmasını önerdi.
Burcu ÇALIK