MALLARI GASP EDİLDİ
Davaya götüren süreç, "inkar yasası"nın Fransa Senatosu'ndan geçmesiyle başladı. 1919-20 yıllarında, Ermeniler'in yardımıyla Fransızlar'ın Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da büyük bir katliam yaptığını söyleyen Ahmet Karadağ, bu katliamda dedesi Mustafa Efendi'nin de öldürüldüğünü iddia etti. Ticaret yapan dedesinin kervanındaki 25 devenin ve 3.5 kilo altının da Fransızlar tarafından gasp edildiğini söyleyen Karadağ, geçen 90 yıl boyunca hiçbir yasal girişimde bulunmadı. Acısını içine gömen "soykırım mağduru" Fransa'nın, sözde Ermeni soykırımı hakkındaki "tarihi yalana" göz yummasının ardından sessizliğini bozdu.

'HESAP SORACAĞIM'
Karadağ, "inkar yasası"nın Senato'dan geçmesinin ardından soluğu savcılıkta aldı. "Fransa'nın kararı beni çileden çıkarttı. Hesabını soracağım" diyen Karadağ, katledilen dedesi ve gasp edilen malları için Fransa Devleti adına Sarkozy'e, Fransa'daki Ermeni Diasporası'na ve Türkiye'de bulunan Üç Horon, Yeşilköy Surp İstepanos, Karagözyan ve Meryemana Ermeni Kilisesi vakıflarına Gaziantep 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. 45 bin euro maddi, 5 bin euro da manevi tazminat talep etti.
'O YOLDAN YÜRÜMEYİZ'
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Fransa'da kabul edilen "inkar yasası"yla ilgili sert konuştu. Clinton, "Biz, ifadelerin suç sayıldığı bir yoldan asla yürümeyeceğiz. Ne kadar korkunç bir olay olursa olsun, tarihsel konuları çözmek için hükümet gücünü kullanmaya çalışmak, tehlikeli bir kapıyı açar" dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ İÇİN İMZA TAMAM
Fransa'nın soykırım kararının iptali için Anayasa Mahkemesi yolu açıldı. Yasaya karşı Senato'da başlatılan imza süreci, önümüzdeki hafta tamamlanacak. Şu anda Senato'dan 60, Meclis'ten de 60 imzaya ulaşıldığı öğrenildi. Bu imzalar Anayasa Konseyi'ne sunulacak. Ardından 30 gün içerisinde Anayasa Mahkemesi'nden karar çıkacak.
Aliye ÇETİNKAYA



