Yazıcıoğlu kazasında şok gerçek!

Büyük Birlik Partisi Lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beş arkadaşının hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili yeni bulgular ortaya çıktı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :16 Nisan 2012 , 00:00 Güncelleme Tarihi :16 Nisan 2012 , 09:15
Yazıcıoğlu kazasında şok gerçek!
Cihan Haber Ajansı'nın ulaştığı belgelere göre; Muhsin Yazıcıoğlu'nun içinde bulunduğu helikopter düşerken radarların karardığı saatte enkaz bölgesinde 3'ü F4, biri F16 olmak üzere toplam dört savaş uçağı uçuş yapıyordu. Yazıcıoğlu'nun helikopteri Çağlayancerit'ten havalandıktan 10 dakika sonra ikişer dakika arayla Malatya'dan iki F4 savaş uçağı kalkış yaptı. F4'lerden biri alçaktan uçtu, diğerinin hangi istikamete doğru uçuş yaptığı bilinmiyor.

Cihan Haber Ajansı'nın ulaştığı Genelkurmay Başkanlığı'nca hazırlandığı belirtilen 'gizli' ibareli sunum dosyasında, kazanın meydana geldiği 25 Mart 2009'da, olay bölgesi ve çevresindeki hava araçlarının radar izleri görülüyor. HK046 iz numaralı F4 uçağının, olay günü saat 14.45'te Malatya Erhaç Havalimanı'ndan keşif eğitim uçuşu adı altında kalktığı ve yerden en fazla 4 bin metre yüksekte uçtuğu söz konusu belgeden anlaşılıyor. Savaş uçağı, Muhsin Yazıcıoğlu ve beş arkadaşına mezar olan helikopter Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesinden kalktıktan sadece 10 dakika sonra havalanıyor. HK046 iz numaralı F4 uçağı, saat 15.49'da Malatya Erhaç'a iniş gerçekleştiriyor.

SAVAŞ UÇAĞININ RADAR İZ KAYITLARI YOK


Olay günü 14.30 ile 15.30 arasında Erhaç'tan kalkan F4-F16 uçaklarına ait uçuş takip çizelgesine göre, HK046 iz numaralı F4 uçağı kalktıktan iki dakika sonra saat 14.47'de bu kez HK047 iz numarasıyla bir başka F4 uçağı aynı havaalanından keşif eğitim uçuşu adı altında kalkış yapıyor ve 15.51'de yine Erhaç'a iniş gerçekleştiriyor.

Fakat HK047 iz numaralı F4 uçağının hangi istikamette ve yerden kaç metre yüksekte uçtuğu tespit edilebilmiş değil. Çünkü Genelkurmay'ın olay günü bölgedeki hava araçlarının radar izlerini gösteren gizli ibareli sunum dosyasında HK047 iz numaralı F4'ün radar izlerine yer verilmemiş. 'Şafak' çağrı adıyla uçuş yapan her iki F4'ün gerçekte ne maksatla ve radar izleri belli olmayan savaş uçağının hangi istikamette uçtuğu merak ediliyor.

Genelkurmay, özel Yetkili Malatya Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği raporda bölgede uçuş yapan diğer 2 uçağın bilgilerini vermişti. Böylece kaza sırasında bölgede uçuş yapan savaş uçağı sayısı 4'e çıktı.

Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Emekli Hava Yer (Kontrol-İhbar) Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları, yüksek manevra gücüne sahip muharip jet uçakları için irtifa ve mesafenin sorun olmadığını söyledi. Hacımustafaoğulları, şunları aktardı: "173 Filo'dan 14.45'de kalkan bir F4, helikopterin düştüğü anlarda o bölgeye yakın uçuş yapmaktadır. Radar iz kayıtlarında en yakın mesafe yaklaşık 28 kilometre görülüyor. Uçakların irtifalarıyla ilgili kesin bilgi mevcut değil. Şunu da belirtmek gerekir ki yüksek manevra gücüne sahip muharip jet uçakları için irtifa ve mesafe sorun değildir. Dolayısıyla jetlerin türbülansıyla helikopterlerin düşme olayının havacılık tarihinde yaşanmış örnekleri mevcuttur. Helikopterin düştüğü bölgedeki bu kadar hava hareketliliği de başlı başına şüphe çekmektedir. Ayrıca aynı kolda uçan iki uçaktan birisi radarlar tarafından tespit edilip izlenebilirken alçak irtifaya inen ve radar kaplaması dışında kalan diğer uçak izlenemeyecek ve faaliyeti tespit edilemeyecektir. Günlük uçuş faaliyetlerinde kayıtlı olmasına rağmen, radar izleme dökümlerinde görülmeyen, Erhaç 173 Filo'dan 14.47'de kalkıp, 15.51'de Erhaç'a inen HK047 iz numaralı F4 hangi bölgede ve hangi görevi icra ettiğinin bulunması lazım. Bu iki F4'ün helikopterin düştüğü bölge ile ilgili herhangi bir görevi var mıydı? Bu sorunun cevabı acilen bulunması gerekir." dedi.

"AYNI ANDA TÜM RADAR İSTASYONLARI ARIZAYA GİREMEZ"

Çok tartışılan radarların kararması ile ilgili de konuşan Mustafa Hacımustafaoğulları, aynı anda tüm radar istasyonlarının arızaya girmesinin söz konusu olamayacağının altını çizdi. Hacımustafaoğulları, şöyle devam etti: "Bildiğim kadarıyla bahse konu arızanın olduğu sonradan ortaya çıkarıldı. Bu bir yana, arızanın dijital görüntü kayıtlarının aktarıldığı data-link hatlarında meydana geldiği düşünülebilir. Zira aynı anda tüm radar istasyonlarının arızaya girmesi söz konusu olamaz. Oysa ki Genelkurmay Başkanlığı, radarların kendi sistemlerinde kayıtlı olan izleme bilgilerini ilgili radarlardan bilahare temin edip göndermesi mümkün olduğu halde bunu yapmamıştır. Ayrıca bu olayda bazı uçuşlar ile ilgili sivil radar görüntüleriyle askeri radar görüntülerinin uyuşmaması da oldukça dikkat çekicidir. Mevcut tüm bilgiler işin uzmanları tarafından değerlendirilmeli, bölgede görev yapan ilgili kişi ve kuramların etraflı bir şekilde soruşturulmasıyla gerçeğe ulaşma imkanı vardır. Delillerin değiştirilmesi ve karartılması ihtimali de olumsuz bir etken olarak bilinmelidir."

GENELKURMAY HELİKOPTERE EN YAKIN UÇAĞIN 28.5 KİLOMETRE UZAKTA OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ

25 Mart 2009 tarihinde içinde BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte altı kişiye mezar olan TC-HEK işaretli helikopterin düştüğü saatte F4 ve F16 savaş uçaklarının bölgede uçuş yaptığı ortaya çıkmıştı. Genelkurmay'ın özel Yetkili Malatya Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği raporda, bu savaş uçaklarından MJ524 iz numaralı F-16'nın, 14.59.47'de kaza mahallinin 28.5 kilometre güneydoğusundan geçtiği belirtilmişti. Aynı rapora göre uçak kuzey doğu yönünde ilerlemeye devam ederken radarlar 15 Mart 02'de kararmış, görüntülerin tekrar geldiği 15.07.40'da ise söz konusu uçağın enkaz bölgesinin bu kez yaklaşık 72 kilometre uzağında görüldüğü belirtilmişti. Genelkurmay Başkanlığı, Muhsin Yazıcıoğlu'nun içinde olduğu helikopterin düştüğü zaman dilimine denk gelen radar kararmasını, 'doğu bölgesindeki tüm radarlarda yaşanan kısa süreli bir arıza' olarak izah etmişti.