Hastanelerde yeni dönem başlıyor

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde idari işleyiş bakımından bugünden itibaren yeni bir dönem başlıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :02 Kasım 2012 , 00:00 Güncelleme Tarihi :02 Kasım 2012 , 12:47
Hastanelerde yeni dönem başlıyor
İdari yapıdaki köklü değişiklikle yöneticilerin görevleri yeniden tanımlandı, kamu hastane birlikleri faaliyete geçerek 87 genel sekreter atandı. Başhekimler artık sadece tıbbi hizmetlerden sorumlu olacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Hasan Çağıl, bugün başlayan yeni dönemi AA muhabirine anlattı.

Bugün itibariyle Türkiye genelinde 87 kamu hastane birliğinin faaliyete geçtiğini bildiren Çağıl, ''Kamu hastane birlikleri, kamu hizmeti sunan hastanelerin, her ilde bir tane kurulan birlik bölgesi içerisinde tek bir yönetim altında toplanmasıdır'' dedi.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de birden fazla birlik bulunduğunu ifade eden Çağıl, bu nedenle 87 birlik genel sekreterinin görev yapacağını bildirdi.

SÖZLEŞMELİ YÖNETİCİ DÖNEMİ
Yeni sistemle gelen en önemli değişiklikle hastaneler ve bunların bağlı olduğu birliklerdeki yöneticilerin tümünün sözleşmeli hale geldiğini anlatan Çağıl, sözleşme süresince bu yöneticilerin belirli kriterler baz alınarak karneyle takip edileceğini bildirdi.

Karnesi iyi olanların görevine devam edebileceğini, yeterli başarı gösteremeyenlerin ise ya kazancının düşeceğini ya da ''sınıfta kalacağını'' bildiren Çağıl, bunların sözleşmesinin sona ereceğini kaydetti.

Sistemden amacın, hastanelerde vatandaşa daha iyi hizmet sunmak olduğunu dile getiren Çağıl, ''Bir yöneticinin karnesinde hangi notlar olacak?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Sağlık hizmetlerini, hastaneleri her yönüyle takip ediyoruz. Hazırladığımız çok değişik karne notlarını oluşturacak parametreler var. Mesela en önemlileri çalışanlarla hastaların memnuniyeti. Bu en önemli parametrelerden birisi. Yine hastalarımızın sağlık hizmetine ulaşmasındaki süreler. Gecikme var mı, zamanında ulaştırabiliyor muyuz veya ihtiyaç olan malzemeyi temin edebilme kabiliyeti. Bunu doğru bir şekilde takip etme. Bunun gibi yüze yakın parametre karne notunu oluşturacak. Hizmet kalitesi, tıbbi hizmetin kalitesi, aynı hastanın tekrar hastaneye gelme oranı gibi birçok parametre var. Bunlar yöneticilerimizin karne notlarını oluşturacak.''

Yılda iki kez genel değerlendirme yapılacağını, bunun haricinde her ay gözlemciler vasıtasıyla notlar verileceğini ifade eden Çağıl, obezite mücadelesi yapan ya da 112 acil gibi bakanlığın diğer birimlerinin vereceği notların da göz önüne alınacağını söyledi.

Bazı önemli parametrelerin yerine getirilmemesi halinde ise yöneticilere ikinci bir şans tanınmayacağını vurgulayan Çağıl, ''Ciddi sağlık problemlerine sebep olabilecek, vatandaşımızın sağlık hizmeti alımını aksatabilecek ciddi noktalarda affetme, ikinci şans verme, ikinci altı ayı bekleme imkanımız yok. O noktalarda kötü not alındığında hemen ilişiği kesilecek'' diye konuştu.

BAŞHEKİM YERİNE HEKİMBAŞI
Bir soru üzerine, hastanelerdeki başhekimlerin görev tanımlarının da değiştiğini bildiren Çağıl, başhekimlerin geçmişte hastanelerin tüm yönetiminden sorumlu olduğunu anımsattı.

Ancak ülkede eğitimi verilmesine rağmen sağlık idareciliğinin gelişemediğine dikkati çeken Çağıl, şu bilgileri aktardı:

''Bundan sonrası için başhekim dediğimiz kişileri gerçek anlamda hekimlik hizmetlerinin, tıbbi hizmetlerin sorumlusu haline getiriyoruz. Onlar için hekimbaşı ya da tıbbi hizmetler direktörü diyebiliriz. Sadece tıbbi hizmetlerden, tıbbi hizmeti veren kişilerin, nöbetlerin, çalışma yerlerinin planlanması. Yani bugünkü başhekimlik, sağlık hizmetine artık ağırlık olarak yönelmiş bulunuyor. Verdiğimiz sağlık hizmetinin kaliteli olup olmadığı, doğru hizmeti verip vermediğimiz hususları tamamen bugünkü başhekimlerin sorumluluğunda olacak.''

''Kamu hastane birliklerinin kurulmasıyla, bir süre sonra kamu hastanelerinin özelleştirilmesinin gündeme geleceği'' tartışmalarının anımsatılması üzerine Çağıl, ''Ülkedeki sağlık sistemi, hizmet sunumunda oluşmuş fiyatlar, özel hastanelerin bile 'lütfen bizi kamu satın alsın' dediği bir dönemde, kamu hastanelerinin özelleştirilmesi hiç bir zaman gerçekleşmez ki bu sistem bunu da öngörmüyor'' dedi.

Sistemin, tamamen işini beceremeyen yöneticilerin, kamunun sağladığı olanaklar içinde oturduğu koltuktan kalkmaması hadisesini ortadan kaldırdığını vurgulayan Çağıl, bunun sağlık hizmetinin gelişmesini bugüne kadar engelleyen en önemli problemlerden biri olduğuna dikkati çekti.

VATANDAŞ MEMNUNİYETİ ARTACAK
Vatandaş memnuniyetini artırmanın başlıca hedefleri olduğunu ifade eden Çağıl, hizmetin iyi sunumuyla memnuniyetin daha da artacağını söyledi.

Hasta memnuniyetini çok yakından takip edeceklerini bildiren Çağıl, bunun anketler ya da bakanlığın SABİM gibi iletişim hatları yoluyla yapılacağını bildirdi.

Bakanlık hastanelerinde aynı zamanda otelcilik hizmeti verildiğini, bu konuda ciddi mesafe katettiklerini ifade eden Çağıl, ''Bundan sonrasını çok daha profesyonellerin yönetimine devretmeyi düşünüyoruz. O sebeple birlik yapısında, kamu hastaneleri içerisinde özellikle belirli bir büyüklüğün üstündeki hastanelerde sağlık otelciliğini çok daha geliştirebilmeye yönelik ilave müdür dediğimiz otelcilik hizmetleri müdürlükleri oluşturduk. Bunlara yönelik altyapıyı da oluşturmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Bu hizmetin profesyonellerce yapılmasının yerinde olacağını vurgulayan Çağıl, uygulamanın ilk etapta 300 yatağın üzerindeki hastanelerde başlayacağını, sonrasında daha küçük hastaneler için de yaygınlaştırılabileceğini belirtti.

Bütün bunların hastalara daha iyi bir hizmet sunulması amacıyla uygulamaya geçirildiğini vurgulayan Çağıl, yeni yöneticilerin ciddi bir çalışmayla seçildiğini söyledi.

Çağıl, ''Eskiden her hastane kendi adına her işi yapan birer yapıydı ama şimdi birlik yapısı oluşturduğumuz için 10 hastanede ayrı ayrı yapıyı farklı ekiplerle oluşturmak yerine birçok hizmeti tek bir yerde birlik noktasında oluşturduk. Hastanelere de çok küçük işler kaldı'' dedi.

Çalışanlar için farklı bir sistem öngörülmediğini, insan kaynaklarının verimli kullanılması için bu sisteme geçildiğini belirten Çağıl, çalışanların düzenini bozmak ya da yerlerini değiştirmek niyetleri olmadığını vurguladı.

BİRLİK SEKRETERLERİ
Bugün itibariyle göreve başlayacak birlik genel sekreterleri şu isimlerden oluşuyor:

Adana: Kemal Kiraz

Adıyaman: Hüseyin Şen

Afyonkarahisar: Ayhan Erenoğlu

Ağrı: Burak Karabulut

Aksaray: Ertuğrul Ünkoç

Amasya: Mehmet Rüştü Ertosun

Ankara 1: Şerif Serdar Mercan

Ankara 2: Doğan Akdoğan

Antalya: Erdoğan Taş

Ardahan: Gökhan Demiral

Artvin: Ekrem Akbaş

Aydın: Mehmet Özkan

Balıkesir: Hasan Yılmaz

Bartın: Osman Açıkgöz

Batman: Faruk Günak

Bayburt: Hulki Aşır

Bilecik: Mustafa Yılmaz

Bingöl: Muhammet Akif Güler

Bitlis: Şevki Erkal

Bolu: Murat Özmen

Burdur: Sedat Kavas

Bursa: Yavuz Baştuğ

Çanakkale: Kenan Eliuz

Çankırı: Mehmet Tahiroğlu

Çorum: Turgay Happani

Denizli: Kasım Çetin

Diyarbakır: Muhammet Güzel Kurtoğlu

Düzce: Lütfi Çırakoğlu

Edirne: İlhan Açıkgöz

Elazığ: Tarkan Özdemir

Erzincan: İsmayil Yılmaz

Erzurum: Fazlı Erdoğan

Eskişehir: Hüseyin Seyhan Fidan

Gaziantep: Kadir Çağlar Çatak

Giresun: Beytullah Şahin

Gümüşhane: Aziz Ahmet Surel

Hakkari: Vakkas Özmercan

Hatay: Ömer Akın

Iğdır: Bülent Kaya

Isparta: Osman Aydın

İstanbul Ana Güney: Tuncay Palteki

İstanbul Ana Kuzey: Şuayip Birinci

İstanbul Bakırköy: İhsan Bakır

İstanbul Beyoğlu: Güven Bektemur

İstanbul Fatih: Hamza Müslümanoğlu

İzmir Güney: Behzat Özkan

İzmir Kuzey: Osman Nuri Dilek

Kahramanmaraş: Kamil Türkmen

Karabük: Seyfettin Kalay

Karaman: Nuriye Ulu

Kars: Hasan Arslan

Kastamonu: Mustafa Uyanık

Kayseri: Ahmet Gödekmerdan

Kırıkkale: Dilek Öztaş

Kırklareli: Muhammed Mustafa Saymaz

Kırşehir: Mehmet Öncel

Kilis: Sedat Çakıcı

Kocaeli: Hasan Aydınlık

Konya: Mehmet Bekerecioğlu

Kütahya: Mithat Ekici

Malatya: Şükrü Özdemir

Manisa: Murat Türkyılmaz

Mardin: Muhammet Şemseddin Döğücü

Mersin: Mehmet Yavuz Gözükara

Muğla: Gürbüz Akçay

Muş: Hacı Yusuf Güneş

Nevşehir: Atila Oğuz Boyalı

Niğde: Emirhan Yardan

Ordu: Hasan Öztürk

Osmaniye: Cem Uraldı

Rize: Şafak Sünbül

Sakarya: Ünal Küçükyılmaz

Samsun: Hasan Rıza Aydın

Siirt: Muhammet Doğan

Sinop: Haluk Ünver

Sivas: İbrahim Ethem Özsoy

Şanlıurfa: Turhan Sulhan

Şırnak: Hakan Tokur

Tekirdağ: Yakup Çağ

Tokat: Arslan Erkan

Trabzon: Mustafa Kasapoğlu

Tunceli: Yusuf Güney

Uşak: Yalçın Atlı

Van: Vural Polat

Yalova: Ahmet Altıner

Yozgat: Tuncay Öztürk

Zonguldak: Korkut Eren