"Hür Suriye Ordusu" kurucularından Albay Hüseyin Harmuş'un kardeşi İbrahim Harmuş'un da aralarında olduğu generallerin kaçırılacağı bilgisini alan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Hatay Emniyet Müdürlüğü'nü bu konuda uyardı. Polis, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in talimatıyla casusluk ve muhalif generallerin kaçırılması için Türkiye'ye gönderildiği iddia edilen El Muhaberat elemanı Halep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden "Doktor" kod adlı Suriyeli Sbahi Hamdo'yu geçen yıl kaçırılacakların listesini irtibatlı olduğu inşaat ustası Mürsel Almaz'a vermek istediği sırada suçüstü yakaladı.
Hamdo'nun telefonunda kamplar, Hatay il merkezindeki halkın yoğun kullandığı köprü, cadde, meydanlar, Yayladağı ilçesindeki askeri lojmanlar ile bu lojmanlara yakın yerlerdeki binaların görüntüleri ele geçirildi. Polis, kaçırılacak generallerin isimlerinin yazılı olduğu kağıt parçasını da buldu. Suriyeli profesörün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgeye ziyaretini de provoke etmek istediği, bunun için de işsiz, uyuşturucu bağımlısı 15 kişiyle 1000'er dolar karşılığı anlaştığı ortaya çıktı. Gözaltına alınan Hamdo tutuklanırken, Hamdo'ya yardımcı olduğu ileri sürülen inşaat ustası Almaz ise serbest kaldı.Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme' suçundan yargılanan Prof. Dr. Hamdo karar duruşmasına çıktı. Sanık Almaz'ın katılmadığı duruşmada Suriyeli profesör, tercüman aracılığıyla son savunmasını yaptı. Daha önceki savunmasında Hatay'a tatil yapmaya geldiğini iddia eden Prof. Dr. Hamdo, son savunmasında, Suriye'de kaybolan bir akrabasını bulmak için geldiğini anlattı. Halep Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olduğunu, aynı zamanda diş doktoru olduğunu ifade eden Hamdo, "Suriye'de bir akrabam kayboldu. Türkiye'deki kamplarda olduğunu öğrendim. Muhammet Hahir isimli bir kişi beni Mürsel ile tanıştırdı. Mürsel'in kamp müdürü olduğunu söyledi. Kaybolan akrabam evli ve çocuklu olduğu için kendisiyle ilgilenmek istedim. Telefonumdaki görüntüler de yasak bir yerin çekimini yapmadım, bu yönde bir işaret de yoktur. Benim dışımda da bazı kişileri gördüm. Görüntüleri yakalanmadan bir ay önce çektim zaten." deyip beraatini istedi.
Almaz'ın avukatı Arif Çabalak ise müvekkilini MİT'in kullandığını iddia etti. Almaz'ın bir süre Suriye'deki cezaevinde yattığını anlatan Çabalak, müvekkilinin Türkiye'ye geldikten sonra kız kardeşinin evinden MİT mensuplarınca alındığını ileri sürdü. Almaz'ın Suriye sınırına götürülerek diğer sanığı Suriye'den getirmesinin istendiğini kaydeden Çabalak, "Önce öldürülebileceğini söyleyip kabul etmemiş. Daha sonra yardımcı olmak sanıkla buluşmuştur. Müvekkil, daha önce de benzer olaylarda devlet görevlilerince kullanılmıştır. Yakalama esnasında ele geçirilen peçetedeki isimleri diğer sanık yazmıştır. Görüntüler de onun cep telefonundan çıkmıştır." iddiasında bulundu.
Mahkeme, Suriyeli Prof. Hamdo'yu casusluktan 15 yıl hapse mahkum ederken, duruşmadaki iyi hali sebebiyle cezası 12 yıl 6 ay hapse düşürüldü. Hamdo'ya yardımcı olduğu ileri sürülen tutuksuz Almaz ise 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.