Son m'oda yangın

Haydarpaşa Garı ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü derken bir tarih daha yandı. Galatasaray Üniversitesi'ni saran alevlerin nedeni diğerlerinde olduğu gibi elektrik tesisatına dayandı. Prof. Beril Dedeoğlu'nun odasındaki bilgisayar kablosundan çıkan yangın, 142 yıllık binayı kararttı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :24 Ocak 2013
Son m’oda yangın
Yeditepeli kentin tarihiydi... İnci gibi Boğaz'ın Avrupa Yakası'na dizilmişti. Ancak tek bir kıvılcım, 142 yıllık binayı kül etti. Sultan Abdülaziz'in 1871'de yaptırdığı Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) binası, alevlere yenildi. Haydarpaşa Garı ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü binasındaki yangından sonra çıkan bu ateş, herkesi üzdü. Alevler sabaha kadar zor söndürüldü. Gün ışıdığında ise ortaya çıkan siyah manzara herkesi ağlattı. Yangının nedeni yine elektrik kablolarıydı. Araştırma görevlisi Ece Vitriner, yangın sırasında okulda olduğunu söyledi. Vitriner, "Yangın, üst kattaki Prof. Beril Dedeoğlu'nun masasındaki bilgisayardan çıktı. Fakat itfaiye tarafından kontrol altına alındığı zannedilen yangın, kablolar aracılığıyla tüm binayı sardı" dedi.

SiGORTALAR SORUNLU
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yangın ihbarının itfaiyeye yarım saat sonra haber verildiğini belirtti. Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga da "İtfaiye burada canla başla çalıştı. Zaten yangının çatıya sıçradığını da tespit eden itfaiye teşkilatıdır. Çalışmalarını katiyen bir kesintiye uğratmamıştır" dedi. Bu arada Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Beril Dedeoğlu, yangın sırasında odada olmadığını söyledi ve ekledi: "Ara sıra okulun sigortalarında sorunlar çıkıyordu. Ama önlemler alınıyordu. Bu konuda bir eksiklik var mı emin değilim."

ORTAYLI'NIN 6 BİN KİTABI YANDI

Galatasaray Üniversitesi'ndeki yangın, Türkiye'nin en zengin kütüphanelerinden birini de yok etti. Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın okula bağışladığı 6 bin kitabın bir kısmı yandı. Ortaylı, "Bazı kitaplar bulunabilecek belki, ama bazılarının bulunması çok zor. Söndürme işinde ne kadarı sağlam çıkacak onu bilemiyorum. Çok, çok üzgünüz. Ayrıca binanın tavanında çok güzel kalem işleri vardı. Onlar da yok oldu" dedi.

KAMPANYA BAŞLATILDI
Kül olan binanın yeniden yapımı için harekete geçen Galatasaray Eğitim Vakfı, bağış kampanyası başlattı. Söz konusu kampanyada, "Gün; birlik, beraberlik ve dayanışma günüdür. Yanan binanın küllerinden daha güçlü bir Galatasaray çıkacaktır'' denildi. Açıklamada, isteyenlerin Galatasaray Eğitim Vakfı'nın ''IBAN No: TR 67 0006 7010 0000 0088 3090 50'' hesabına bağış yapabileceği de bildirildi.

YENGE DE ÜZÜLDÜ
Yangın, GS'nin yeni transferi Sneijder'in eşi Yolanthe'yi de üzdü. Üniversiteye yakın bir otede kalan Yolanthe, binanın fotoğrafını çekip, bunu Twitter'da paylaştı.

* Okulda önceki akşam çıkan yangın, tam 5 saat sonra kontrol altına alındı. Gün ışıdığında ise ortaya çıkan manzara, herkesi ağlattı.

* Sadece Galatasaray Üniversitesi değil Osmanlı dönemine ait çok sayıda belge ve bilgi de yangında kullanılamaz hale geldi.

* Atatürk, 2 Aralık 1930'da Beyoğlu'ndaki Galatasaray Lisesi'ni ziyaret etti. Bu sırada okul müdürü Fethi İsfendiyaroğlu, binanın kendilerine yetmediğini belirtti. Bunun üzerine Ortaköy'deki bina Atatürk'ün emriyle Galatasaray Lisesi'ne tahsis edildi.

* Bahçeşehir Üniversitesi, ''Üniversitem Üniversitendir'' kampanyası başlattı. Beşiktaş'taki dersliklerini GS için açtı. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi de buna destek verdi.

* Okulun bulunduğu 3 blok, Feriyye Sarayları'nın binasıydı. Balyan ailesi tarafından yapılan bu saraylarda, hanedan mensupları otururdu.

* Üniversite binasındaki yangın, lodosun etkisiyle şiddetini arttırdı. Bu da çalışmaları zorlaştırdı.


Mustafa KAYA - Mesut ALTUN - Barış SÖZAL - Hasan AY - Zeynel YAMAN - Ali ŞAHİN