Kırmızı ette üreticilerle tüccar ve sanayicilerin arası açıldı. 120 bin üreticiyi temsil eden Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nin (KETBİR) Başkanı Bülent Tunç, Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nden istifa etti. Tunç, marketler ve et ürünlerini işleyen sanayicileri suçlayarak, kıyma ve kuşbaşı gibi halkın almak zorunda olduğu ürünlerde yüzde 50-80 arası kâr uygulandığını kaydetti. Konsey'e bir istifa mektubu gönderen Bülent Tunç, şunlara değindi: "Ette toptan fiyat düştü ama ne marketler, ne et ürünleri işleyen firmalar vatandaşa ucuza et yedirdi. Kırmızı et üreticileri etin kilosunu 13- 14 liraya satamazken, 20 liraya satılan her ette fahiş kâr var demektir." KETBİR olarak perakende kırmızı et ve et ürünü satan şarküterilerde fiyat araştırması yaptıklarını ifade eden Tunç, "Sucukta 50-64 lira, pastırmada 100 lira ve üzeri fiyatlar söz konusu" diye konuştu.
'AÇIKLAMALARI ABARTILI'
Ulusal Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücasan ise, Tunç'un açıklamalarının abartılı olduğunu söyleyerek, 10 milyar liralık büyüklüğe ulaşan sektördeki kâr marjının yüzde 15-25 civarında olduğunu, maliyetlerin düşmesiyle kâr marjının yüzde 5-10 seviyelerine düşeceğini söyledi.
İbrahim ACAR