Kopyala karıştır

Türkiye ve Brezilya'nın kader birliği ekonomik verilerle kalmıyor. İki ülkede yaşanan olaylar da büyük benzerlik gösteriyor. Sokaklarda yükselen sesler de sosyal medyanın tepkisi de aynı elden çıkmış iki eylemi işaret ediyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :22 Haziran 2013
Kopyala karıştır

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de Gezi Parkı'nın yerine Topçu Kışlası yapılacağı haberleri üzerine başlayan olaylar kısa sürede ülke çapında bir direnişe yol açarken, Brezilya'da da toplu taşıma araçlarına yapılan 10 kuruşluk zam da benzer tepkilere sebep oldu. İki ülke arasındaki benzerlikler, son 10 yılda büyük gelişme kaydeden Türkiye ve Brezilya ekonomilerinin sekteye uğratılma çabası şeklinde algılandı.



AYNI FOTOĞRAFLAR
Brezilya ve Türkiye kişi başı milli gelirden, büyüme hızına kadar bir çok ekonomik veride kader birliği yaparken esas benzerlikler olayların yaşandığı sokaklarda ve sosyal medyada yaşandı. İşte Türkiye ve Brezilya'yı birbirine katan olayların karbon kopya gelişimi...
* Olaylar iki ülkede de basit bir protesto olarak başladı.
* Polis müdahalesiyle kısa sürede büyüdü.
* Her iki ülkenin en büyük markalarına hizmet veren reklam ajansları maddi destek sağladı ve sokaklara yazılan simge sloganları tasarladı.
* Olaylarda 'kırmızılı kadın' 'polislere çiçek, yemek veren insanlar' gibi aynı fotoğraflar simge oldu.
* İnsanlar sokağa dökülünce şiddet başladı. İki ülkedeki gösterilerde de bir araç eylemcilerin arasına daldı. Bu olayda Türkiye'de ölüm yaşanmazken, Brezilya'da bir kişi hayatını kaybetti.
* CNN iki ülkede de devreye girerek, provokatif ve yalan haberler yaptı.
* İki ülke sosyal medyasında da 'interneti kestiler, polis bizi öldürüyor, plastik mermi atıyorlar' gibi kışkırtıcı ve gerçek dışı mesajlar atıldı.
* Yine sosyal medyada geçmiş olaylardan alınarak ölmüş insan fotoğrafları, olaylarda can verenler gibi gösterildi.
* Her iki ülkede de eylemciler çevredeki evlere ve otellere sığındı.



1 MİLYON KİŞİ SOKAKTA
Brezilya'da perşembe akşamı son 11 günün en yüksek katılımlı protesto gösterileri düzenlendi. 100 kadar kentte düzenlenen hükümet karşıtı protesto gösterilerine bir milyon 250 bin kişinin katıldığı belirtiliyor. Sao Paulo'da, göstericilerin bulunduğu kalabalığa giren bir araba, 18 yaşındaki bir gence çarparak hayatını kaybetmesine neden oldu.



ZİYARETLER İPTAL
Son olarak göstericilerin başkentte Dışişleri Bakanlığı'nı işgal etmeye çalışmasıysa Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'i endişelendiriyor. İlk günlerde "eylemcilerle gurur duyuyorum" diyerek otobüs zamlarını iptal ettiren Rousseff olaylar nedeniyle Japonya ziyaretini ertelerken, bakanlar kurulunu acil toplantıya çağırdı.



EYLEM YAPANLAR ŞİDDETE KARŞI
Protestocular, sokakta şiddet olaylarının başlaması üzerine "Biz barışçılız. Şiddete başvuranlar bizden değil" mesajı vermeye başladı. Bunun özgürlükçü ve siyasi partilerden bağımsız sivil bir hareket olduğunun altı çizildi.

Protestoların iktidar karşıtlığına dönmesi üzerine Türkiye'de Başbakanlık ofisi, Dışişleri Bakanı'nın evi gibi noktalara saldırı girişimi yapıldı. Brezilya'da da Dışişleri makamını işgal denemesinde bulunuldu.

Acem oyunuAcem oyunu

BOĞAZ'DA GERGİN GECE
İstanbul Yeniköy Parkı'nda düzenlenen Gezi Parkı forumuna, 20 kişilik bir grup saldırdı. Daha çok 15-16 yaşlarında olan gençlerin ellerinde kesici aletlerle parktaki 100 kişiye saldırması, tepki topladı. Bazı kişilerin Twitter'dan saldırganları kışkırttığı idda edilirken Vali Hüseyin Avni Mutlu, 'Saldırıyı araştırıyoruz' dedi.



"GEZİ"DE 18 TUTUKLAMA
İstanbul Gezi Parkı eylemleriyle ilgili olarak ESP ve yasadışı MLKP örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonda 78 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 33 kişi savcılığa sevk edildi. Mahkemeye gönderilen zanlılardan 18'i "yasadışı örgütü üyesi olmak ve molotofkokteyli atmak" suçundan tutuklandı. 15 kişi ise serbest bırakıldı.

* Türkiye'de hükümetten 3. köprü ve havalimanının iptali, vali ile emniyet müdürünün istifası gibi isteklerde bulunuldu. Brezilya'da ise kabineden iki ismin istifası, Dünya Kupası harcamalarının soruşturmaya alınması istekleri geldi.

* Türkiye ve Brezilya'daki protestolarda önce Gezi Parkı'nın yeşil kalması ve bilet zammının geri alınması gibi tek bir istek vardı. Ama iki gösteri de iktidara karşı yapılan eyleme dönüştü. Her iki ülkede ki göstercilerde daha fazla özgürlük talep etmeye başladı.