
GENERALLER, SİSİ'YE REST ÇEKTİ
Durum böyle olunca Sina'daki aşiret isyanları dışında Mısır ordusu hiçbir şekilde silah kullanmamaya başladı. Rüzgar tarsine dönünce Sisi köşeye sıkıştı.
Atadığı Cumhurbaşkanı Mansur daha fazla vakit kaybetmeden Mübarek sonrası Batı dünyasının Mısır'ın başında olmasını istediği Muhammed El Baradey'i yeni Başbakan olarak atadı. Ama darbeyi destekleyenler bile bu karara isyan etti. Suudi Arabistan ile yakın bir grup olan ve darbeyi destekleyen Selefiler anında Baradey'e karşı çıkınca Mansur, Başbakan'ın atanmadığını duyurdu.
ÜÇ SAATTE BAKAN BİLE ATADI
Böylece haberi alır almaz bakanlar kurulunu bile oluşturup atamalar yapan Baradey'in başbakanlığı sadece 3 saat sürdü. Darbe yönetiminin bu yanlış hamlesi güvenilirliklerinin iyice azalmasına neden olurken Hristyan Cumhurbaşkanı Mansur'un Basın Danışmanı Ahmed el-Muselmani'nin Müslüman Kardeşler Teşkilatı ve diğer Müslüman grupların seçimlere katılabileceğini söylemesi de alay konusu oldu.

Baradey hamlesinin boşa çıkmasından sonra Mısır'da darbecilerin iyice köşeye sıkıştığı, Müslüman Kardeşler'le masaya oturduğu ve hükümet kurabilecek bir Başbakan'ı en kısa zamanda atayarak iyice zor durumda kalmak istemedikleri öğrenildi.
BİZ ARTIK ASKER DEĞİLİZ
Mısır'da darbe hamlesi orduyu da ikiye böldü. Mursi yanlısı 2. Ordu Komutanı Tümgeneral Ahmed Vasfi "Namlusu halka dönen tanka selam durmam" deyince göz hapsine alındı.
Bir çok asker sivil kıyafetlerle meydanlara inerek kimliklerini göstererek "Biz artık asker değiliz" dedi. Mursi'nun tutulduğu binada nöbet tutan askerler de Mursi taraftarları ile beraber dua etti.
DEMOKRATIM AMA ORDU DOĞRU YAPTI
İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, Observer gazetesine yaptığı açıklamada, Mısır'da ordunun yönetime el koyma ya da ülkenin kaosa sürüklenmesi arasında seçim yapmak zorunda kaldığını belirtti. Kendisini "demokrasi yanlısı" olarak niteleyen Blair buna rağmen, ordunun Mursi'yi görevden almaktan başka şansı olmadığını kaydederek darbeyi destekleyenler arasında yer aldı.

İSRAİL ÇOK MEMNUN
Mısır ordusu ülke genelinde kurşun sıkmaktan kaçınırken Selefi aşiretlerin bulunduğu Sina'da halkın isyan etmesi üzerine çatışmalar devam ediyor. İsrail sınırı yakınlarındaki çatışmalarda tutuklananlar, ölenler ve yaralananlar olduğu bilgisi gelirken İsrailli yetkililer 40 noktada hava saldırısı yapılan Sina için "Mısır ordusu iyi iş çıkarıyor" yorumu yaptı.
YENİ HEDEF ERDOĞAN'DI
İran Devrim Muhafızları'nın alt kolu, Besic milis güçlerinin komutanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Nagdi, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin dolaylı yoldan ABD tarafından devrildiğini iddia etti. Nagdi, Mısır'daki darbe kolay yapılsaydı aynı yöntemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan için de uygulanmak istenildiğini iddia etti.

NOBEL ÖDÜLLÜ DARBECi
Muhammed el-Baradey, hukuk eğitimini Kahire Üniversitesi'nde 1962'de tamamladıktan sonra doktora için New York'a gitti. 1964'te BM'de Mısır Daimi Temsilciliği'nde görev yapan Baradey, 1997'de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu başkanlığını devraldı. 2005'te ise "Nükleer enerjinin askeri amaçlar için kullanımını engellemeye yönelik çabalarından dolayı" Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.
Hem Batı dünyası hem de İran ile bağlantısı güçlü olan Baradey'in eşi Aida, İran'daki Fakihler Meclisi Başkanı Ayetullah Muhammed Rıza Mehdevi'nin kuzeni. Mehdevi'nin başkanı olduğu Danışmanlar meclisi, İran'ın dini liderini seçen ve denetleyen 86 din aliminden oluşuyor.

MİLYONLAR SOKAKTA
Dün Kahire'de Rabiatul Adeviyye ile Nahda Meydanı başta olmak üzere Asyut, Sevhac, Kına, Luksor, Beni Suveyf, Minye, Asvan, Şarkiye, Port Said, İsmailiye, Süveyş, Kafr-u Şeyh, İskenderiye, Demanhur, Mansure, ve Kızıldeniz'de milyonlarca Mursi taraftarı darbeyi protesto etti. İsyancılar diye bilinen darbe yanlıları ise Tahrir'de toplandı.