Rezal'et!

5 yıldızlı lüks otelde domuz eti skandalı ortaya çıktı. Domuz ile dana etinin aynı tavada ve yağda pişirildiği anlaşıldı; tüm lüks otellerle restoranlar mercek altına alındı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :02 Ağustos 2013
Rezal’et!
Ramazan'ın bitmesine sayılı gün kala, 5 yıldızlı lüks otellerde iftar yapanları şoke edecek bir skandal yaşandı. Mönüsünde domuz eti bulunduran birçok otel ve restoranın bu etleri diğerleriyle aynı tavada ve yağda pişirdiği iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Gelen şikayetler ve ihbar üzerine denetime çıkan Kağıthane Tarım Müdürlüğü yetkilileri, 5 yıldızlı bir otele, aynı tava ve yağda domuz eti ile dana etini pişirdiği gerekçesiyle 2 bin 560 TL ceza kesti.

AYRI MUTFAK LAZIM
Bu otelin iftar yemeği verdiği de belirlendi. Gıda Bakanlığı yönetmeliğine göre; domuz eti ile diğer kırmızı etlerin yan yana bulunmasının dahi yasak olduğu belirtilirken; TAKVİM domuz eti rezaletinin birçok otel ve restoranda uygulandığını ortaya çıkardı. Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'ne göre bir işletmenin, ürünlerinde domuz etine yer verecekse bunun için ayrı mutfağa sahip olması gerektiği belirtildi. Gıda Mühendisleri Odası Marmara Şube Başkanı Sedat Kuru, "Otellere gidenler dikkatli olsun" derken, yetkililer otel ve restoranlarda denetimi artırdı.

DİNEN CAİZ DEĞİL
İLAHİYATÇI ALİ RIZA DEMİRCAN:
Domuz eti ile diğer etlerin aynı tavada pişirilmesi dinimiz açısından caiz değildir. Birisi helal, diğeri haram olan iki et çeşidinin, bir arada bulundurulması ve aynı kapta pişirilmesi yanlıştır. Bu gibi uygulamaların önlenmesi gerekir.

HASSAS BİR KONU
İLAHİYATÇI FATİH ÇITLAK:
Bu konu dinimiz açısından son derece hassastır. Hatta İslam'a göre, hayvanların kesildiği bıçağın bile haramlığı tartışılır olmuştur. Kaldı ki, domuz ile diğer etlerin aynı tava ve yağda pişirilmesi mazur görülsün. Bu dinimiz açısından mümkün değildir.

'YILLARDAN BERİ UYGULANIYOR'
MİLLİ TAKIM BAŞKAN YARD. BAŞ AŞÇI ADNAN ÖZTÜRK:
25 yıllık aşçıyım. Yıllardır Türkiye'de uygulanıyor. "Domuz eti ile diğer etleri ayrı tavalarda pişiriyoruz" diyen yalan söylemiş olur. Eğer bu uygulama gerçekten böyle ise ben mesleği bırakırım.

MİLLİ TAKIM DİREKTÖRÜ BAŞ AŞÇI RAFET İNCE:
Domuz etindeki bazı parazit ve bakterilerden dolayı, dana ve kuzu etiyle aynı yerde bulunmaması gerekir. Çünkü çapraz bulaşmayla insanlarda ölümcül hastalıklar oluşabilir. Aynı tavada pişirmek yanlıştır.


MEVLÜT YÜKSEL