Domuz bağı

TAKVİM'in gündeme getirdiği domuz eti skandalı gıda mühendislerini de ayaklandırdı. Kanser ve alerjik vakaların arttığını söyleyen gıda mühendisleri, 'Devlet bizden faydalansın' dedi

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :05 Ağustos 2013
Domuz bağı
Domuz ile dana etinin lüks otel ve restoranlarda aynı tava-yağda pişirilmesinin yankıları sürerken; yurt genelindeki gıda mühendislerinin açıklamaları, yaşanan skandalın daha büyük olduğunu ortaya koydu.

TAKVİM'in, İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir ve Akdeniz bölgesinde bulunan 5 yıldızlı otel ve lüks restoranlarda, domuz eti yedirildiği haberi üzerine gazetemizi arayan yüzlerce gıda mühendisi, "Ucuz olduğu için yaban domuzu müşterilere 'dana eti' diye yediriliyor" açıklaması yaptı. Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, "1 yıldır yaptığım araştırmalar sonucu aşçıların müşterilerin haberi olmadan domuz eti yedirdiğini biliyorum. Ormanlık arazilerde avlanan yaban domuzları düşük ücretlerle kaçak yollardan piyasaya sürülüyor" dedi.

ATAMA BEKLİYORLAR
Gıda denetiminin artırılması gerektiğini söyleyen Boyu, şunları kaydetti: "Ülkemizde gıda güvenliği bilinci oluşmadı. Gıda denetimini veteriner hekimler yapıyor. Şu anda onbinlerce gıda mühendisi atama bekliyor. Halk sağlığı, gıda işi gıda mühendislerinin olmalı. Devlet bizden faydalansın." Artan kanser vakalarının, önü alınamayan obezite ve obeziteye bağlı hastalıkların ana sebeplerinden birinin de yenilen gıdalarla ilgili olduğunu anlatan Abdussamed Boyu, şöyle devam etti: "Gıda üretimi yapan işletmelerin, üretim ve satış gibi aşamalarında sıkı denetim olmalı. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üzerine düşen görevi yerine getirmeli."

'DENETİMİ BİZE BIRAKIN'
Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu: "Türkiye'deki 500 bin civarı gıda işletmesi yılda 375 bin defa denetlenmiş. Bu, 16 ayda bir kere denetlenmeye denk geliyor. Şikayet üzerine ve birden çok denetlenen yerler de eklenirse 2 yılda bir denetleme yapılıyor. 4 bin 800 gıda denetçisinden sadece 852'si gıda mühendisidir. Kanunen yüzde 70 yetkili gıda mühendislerinin denetçilerdeki oranı ise ne yazık ki yüzde 17."

MEVLÜT YÜKSEL