YALAN, BEN GÖRÜŞMEDİM
Cem Uzan'la görüşmediğini anlatan Yıldız, Uzan ailesinin 10 yıl önce devletten talep ettiği rakamın o dönemin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'dan daha fazla olduğunu söyledi. Yıldız, "O dönemde milli gelir 232 milyar dolardı. Uzanlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhine 230 milyar dolarlık dava açtı. Yani bir nevi Türkiye'yi istiyorlardı. Buna hiçbir şekilde müsaade etmeyiz" diye konuştu.
HELAL PARA ONDA KALMAZ
Uzanlar'ın Türkiye'den servet kaçırdığını belirten Yıldız, "Bu açık. Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları'nın çalışmaları var. Blöflere aldırmayız, biz enerjimizi yeni projelere harcıyoruz" diye konuştu. Uzan'dan avukatlık masrafları olarak 5.5 milyon dolar aldıklarını hatırlatan Bakan Yıldız, "Geri kalan 15 milyon doları da tahsil edeceğiz" dedi. Yıldız, şöyle konuştu: "Bizim ona pabuç bırakma niyetimiz yok. Bir yandan parayı tahsil etmek için girişimleri devam ettiriyoruz. Bırakmayacağız. Türkiye'nin helal parası onda kalmaz." Yıldız, dünyaca ünlü avukatlarla çalışan ve bunlara milyon dolarlar harcayan Uzan'a da "İstediği kadar avukat değiştirsin. Konu avukatla değil kendi davasının yanlışlığıyla alakalı bir şey" mesajını verdi. 2003 yılında Uzan ailesinin devletten aldıkları imtiyaz sözleşmelerini kötüye kullanmaları nedeniyle ÇEAŞ ve Kepez'e el konulmuştu. Bankacılık tarihinde nadir görülen çift muhasebe kayıtları sebebiyle de İmar Bankası operasyonu gerçekleştirilmişti. 18 yıllık hapis cezası kesinleşen Cem Uzan Fransa'ya kaçarken babası ve kardeşi de yurtdışına kaçmıştı.
8 MİLYAR DOLAR BORÇLULAR
Uzanlar'ın tüm şirketlerinin satılmasına rağmen halen Türkiye'ye 8 milyar dolarlık borçları bulunuyor. Yetkililer, İmar Bankası operasyonun bankacılık tarihinde bir daha rastlanılamayacak bir olay olduğunu belirterek, 6 milyar doların hiçbir şekilde hesaplarda bulunamadığını ve yurtdışına kaçırıldığını tahmin ettiklerini belirtiyor.
230 MİLYAR DOLAR İSTEDİ, BORÇLU ÇIKTI
AİHM'de açtıkları 170 milyar dolarlık dava reddedildi.
Europe Cement Investment&Trade SA.'nın 3.8 milyar dolarlık davası da reddedildi.
Polonya'da paravan şirketlerinin açtığı 8.4 milyar dolarlık davayı kaybettiler.
ICSID, 19 milyar dolarlık davayı reddetti.
Davalar sonucu Türkiye'yi meşgul ettikleri için 30 milyon dolar borçlu çıktılar.
sabah