Ulubatlı burada

TAKVİM; İstanbul'un fethinde, vücuduna 27 ok saplanmasına rağmen sancağı Topkapı surlarına diken Ulubatlı Hasan'ın mezarını buldu...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :19 Ekim 2013
Ulubatlı burada

İÇİNDEKİLER

Osmanlı tarihinde büyük önemi olan Ulubatlı Hasan'ın bugüne kadar yeri bilinmeyen mezarını, TAKVİM buldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Yüzbaşı olarak emekli olan Mustafa Malkoç, yıllardır süren araştırmalarından sonra, Ulubatlı Hasan'ın mezarının, Fatih'in en eski semtlerinden olan Silivrikapı sur dışında bulunduğunu öne sürdü. Malkoç, Ulubatlı Hasan'ın mezarının neden sur dibine gömüldüğünü şöyle anlattı:

AKŞEMSETTİN KARAR VERDİ
"Ulubatlı Hasan'ın Fatih Sultan Mehmet'in önüne geçmemesi için, Fatih'in hocası Akşemsettin, "Hasan'ın cesedini alın, bir sur dibine gömün. Mezarı da belli olmasın' diye emir veriyor. Bunun üzerine yeniçeriler Ulubatlı Hasan'ın mezarını Silivrikapı sur dışına gömerler. Burası yıllarca 'Elekli Baba' mezarı olarak bilinir. Bunun nedeni de bir rivayete göre şöyledir. Ulubatlı Hasan şehit olmadan önce Sultan Mehmet'in kendisine, 'İstanbul sana değermiydi?' sorusu üzerine, "Elek elek oldum Sultan'ım, ancak yine de sancağımı bırakmadım. Peygamber efendimiz de bizimle beraberdi" şeklinde yanıt vermesi olarak yorumlanıyor."

SANCAĞI SURLARA DİKMİŞTİ
UluabatlI zengin bir ailenin çocuğu olan Hasan, Fatih Sultan Mehmet ile kılıç talimi yapmıştı. Ulubatlı Hasan, Sultan'ın izni ile İstanbul'un fethinde en ön saflarda yer almış ve kahramanca savaşmıştı. Osmanlı sancağını surlara diken Ulubatlı Hasan, daha sonra şehit düşmüştü. Hasan'ın mezarı bugüne kadar nerede olduğu bilinmiyordu.

ULUBATLI HASAN KİMDİR?
1428 yılında Bursa Karacabey doğumlu olan Ulubatlı Hasan, İstanbul'un fethinde yani 1453'te şehit düştü. Ulubatlı Hasan, İstanbul'un Türkler tarafından fethedilişinin simgesi olmuş ve Türk mitolojisinin bir parçası haline gelmiştir. Birçok filmde canlandırılmaktadır.


MEVLÜT YÜKSEL