Taksilerde bulunması zorunlu olacak

Taksilerde görme engellilere büyük kolaylık sağlayacak bir uygulama başlatılıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :07 Kasım 2013 , 00:00 Güncelleme Tarihi :07 Kasım 2013 , 12:12
Taksilerde bulunması zorunlu olacak
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) ve Haliç Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında kentteki taksilere, şikayet hattı ile plakalarının Braille alfabesiyle yazılı olduğu levhaları araçlarında bulundurma zorunluluğu getiriliyor.
Üzerinde plaka ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait "153" ve İTEO'nun "444 15 23" numaralı şikayet hatlarının yazılacağı levhalar, tüm taksilerin arka kapılarının iç ve dış kısmında yer alacak.
Uygulama sayesinde, taksileri kullanan görme engelliler, bu araçlarda unuttukları eşyalara kolaylıkla ulaşabilecek, olumsuzlukları da şikayet hatlarından ilgili birimlere iletebilecek. 14 Kasım'dan itibaren taksilerde bulundurulması zorunlu hale getirilecek levhalar, görme engelli olmayanlara da plakaya kolay ulaşması açısından kolaylık sağlayacak.

"BU UYGULAMA AVRUPA'DA BİLE YOK"
Hazırlanan levhanın prototipini deneyen Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamayı başarılı bulduğunu söyledi.
"Avrupa'da çok yer gezdim ama hiçbir yeri görmedim" diye espri yapan Ayva, "Bu uygulamayı Avrupa'nın hiçbir ülkesinde ne gördüm, ne de dokundum. Çoğunda böyle bir uygulama yok. Bu nedenle ülkemizin vizyoner üniversitelerinden Haliç Üniversitesi'ne ve İTEO'ya minnetlerimizi sunuyoruz. Çünkü bizim de herhangi bir insan gibi yaşama ihtiyacımız var. Biz de herkes gibi yaşamak istiyoruz. Herkes gibi okumak istiyoruz, taksiye binmek istiyoruz. Tabi ki bunları yaparken de problem yaşamak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
Diğer kurumların da kendilerini dışlamak yerine hayata katmak için bu tür projeler yapmaları gerektiğini belirten Ayva, bunlar yapıldığında herkesin kendisini mutlu hissedeceği bir İstanbul'un olacağını dile getirdi.
Eskiden görme engellilerin büyük sıkıntılar yaşadığını anlatan Ayva, "Bundan 20-30 yıl önce bir taksiye binmek istediğimiz zaman, görme engelli olduğumuzu anlayan şoförler, para veremeyeceğimizi düşünerek bizi almazlardı. Yağmurlu günlerde su birikintilerinden üzerimiz kirlenirdi. Onun için bugünlere müteşekkirim" dedi.

"BU PROJEYE ORTAK OLMAKLA GURUR DUYUYORUM"
Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mansur Topçuoğlu da İTEO ile yaptıkları çalışmada böyle bir projeyi ortaya çıkardıklarını kaydetti.
Toplumsal hayatta sadece bir üniversite olarak kalmak istemediklerini dile getiren Topçuoğlu, "Ulaşabileceğimiz toplumdaki her katmandan insanlara hizmet etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bunun da bir örnek proje olmasını diliyorum tüm kurum ve kuruluşlar için. Biz üniversiteler toplum için varız. Çünkü biz üniversiteler sadece akademik kadrolar ve akademik yayınlar için yokuz. Üniversiteler olarak, toplumun her kesimine kolaylıklar sağlayacak çalışmaları ortaya çıkarmakla yükümlüyüz. Böyle bir projeye ortak olmakla gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
Topçuoğlu, proje kapsamında üretilen levhalar sayesinde, görme engellilerin bindikleri araçların gerçek taksi olup olmadığını da anlayabileceklerini vurguladı.

"UYGULAMA, 'BEYEFENDİ' TAKSİCİLİĞİN BİR DEVAMI
İTEO Başkanı Yahya Uğur ise toplumun menfaatlerini gözönünde bulundurarak yapılan işlere önem verdiklerini anlattı.
Uğur, görme engelli vatandaşların hangi taksiye bindiklerini bilmelerinin önemli olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bu vatandaşlarımız zaman zaman taksilerde eşyalarını unuttuklarında sıkıntı yaşıyordu. Çünkü hangi taksiye bindiklerini bilmedikleri için eşyalarına da ulaşamıyorlardı. Biz taksiciler de bu konuda onlara yardımcı olamıyorduk. Ayrıca, her meslekte olduğu gibi bizde de çürük elma çıkabiliyor. Görme engelli vatandaşlarımızı aldatan ve onlara kötü davranan bu çürük elmalardan da kurtulmuş olacağız. Bu aslında, en başından beri bizim 'beyefendi' taksicilik anlayışını meslektaşlarımıza yeniden kazandırmak için başlattığımız projenin devamıdır. Aynı zamanda taksicilerin de sosyal duyarlılık projelerinde var olduğunun kanıtıdır."
Taksilere takılacak levhaların görme engeli bulunmayan vatandaşlara da kolaylık sağlayacağını vurgulayan Uğur, bu plakaların kendilerine gelen şikayetleri azaltacağını umduğunu da söyledi.
Uğur, uygulamanın 14 Kasım'da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılacağı bir programla hayata geçeceğini ifade etti.
Uygulamayı deneyen Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Günday da bu projenin görme engellilerin taksilerde yaşadığı sıkıntıları tümüyle gidereceğini belirtti.
Günday, bu uygulamanın kendilerine büyük fayda sağlayacağını ifade ederek, "Eskiden taksicilerle bir sıkıntı yaşadığımızda, araçtan indikten sonra çevredeki vatandaşlardan taksinin plakasını almasını istiyorduk. Birini bulana kadar bazen taksi bulunduğumuz yerden uzaklaşmış oluyordu. Bu nedenle plakasını da alamıyorduk. Ama artık bunu yaşamayacağız. Bu nedenle çok mutluyum. Başkasına muhtaç olmadan yaşamamızı kolaylaştıran çalışmalar bizi mutlu ediyor" diye konuştu.