Törene, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel, TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Haydar Çiftçi ve Kemal Kaya ile TBMM İdari Teşkilatı yöneticileri ve Meclis çalışanları katıldı.
Yakut, Meclis'teki Atatürk Anıtı'na "TBMM Başkanlığı" yazılı, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu.
Atatürk'ün öldüğü saat olan 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunan Yakut ve törene katılanlar, daha sonra İstiklal Marşı'nı okudu.
BÜYÜK ÖNDER DOLMABAHÇE SARAYI'NDAKİ ODASINDA TÖRENLE ANILDI
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 75 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında düzenlenen törenle anıldı.
Sarayın Harem Bölümü 71 numaralı odasında düzenlenen anma töreni, TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Albay Oktay Yener, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Deniz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kapaklıkaya'nın buketlerini, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakmalarıyla başladı.
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.
Daha sonra Mavi Salon'a geçen Öz, Dolmabahçe Sarayı Özel Defteri'ni imzaladı.
TBMM İdare Amiri Öz, deftere şunları yazdı:
''Aziz Atatürk, Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı, ilk Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı olarak geride bıraktığın eser ve hatıralar milletimizin belliğinde ilk günkü gibi canlılığını korumaktadır. Hürriyet, hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir ilkesi doğrultusunda, 93 yıl önce temelleri atılan ülkemiz, ileri demokrasi seviyelerine ulaşma adına çok önemli mesafe kat etmiştir. Temel hak ve hürriyetlerin eksiksiz yaşandığı, milli iradenin belirleyici etkiye sahip olduğu, farklılıkların bir arada özgürce yaşandığı bir ülke olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu aziz vatanı canları pahasına bizlere emanet eden tüm şehit ve gazilerimizle, edebediyette intikalinin 75. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle, şükranla anıyoruz."
SAYGI NÖBETİNİ POLİS MEMURLARI TUTTU
Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de, saat 09.05'te hayata gözlerini yumduğu odada, Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında iki polis memuru saygı nöbeti tuttu.
TBMM Milli Saraylar Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurlarının, saygı nöbeti kıyafetiyle görev yaptıkları görüldü.
Törenin ardından Meclis İdare Amiri Öz ve beraberindekiler, sarayın idare binasının alt kattaki salonunda açılan sergiyi gezdi.
DOLMABAHÇE SARAYI, VATANDAŞLARIN AKININA UĞRADI
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, sabah saatlerinden itibaren 7'den 70'e vatandaşların akınına uğradı. Vatandaşlar ve öğrenciler, sarayın girişinde verilen beyaz ve kırmızı renkteki karanfilleri, Atatürk'ün yatağına ve çevresine bıraktı.
Bu sırada bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Ziyaretçiler arasında, gaziler de yer aldı.
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, törenin ardından tekrar vatandaşların ziyaretine açıldı.
Bu arada Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F 496 numaralı Gökova Fırkateyni'nin de Dolmabahçe Sarayı önünde açığa demirlediği görüldü.
Öte yandan bazı vatandaşların Türk Bayrağı astıkları tekneleriyle Dolmabahçe önlerinde tur atmaları da dikkati çekti.
İZMİR'DE TÖRENLE ANILDI
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 75. yılında İzmir'de törenle anıldı.
Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen anma töreni çelenklerin sunumuyla başladı. İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile sivil toplum kuruluşları anıta çelenk sundu.
Bu sırada, İşçi Parti'li bir grup, bazı siyasi partileri çelenk sunumu sırasında yuhalarken, bazı partileri alkışladı. Aynı grup, İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın Anıt Şeref Defteri'ni imzalaması sırasında "Andımız"ı okudu.
Çelenk sunumunun ardından saat 09.05'ten itibaren iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından göndere çekilen bayraklar yarıya indirildi. Saygı duruşu sırasında İzmir Körfezi'ndeki gemiler siren çalarak Büyük Önder Atatürk'ü andı.
TARIM İŞÇİLERİ SAYGI DURUŞUNDA
Sivas'ta bir patates tarlasında çalışan tarım işçileri, saat 09.05'te işlerini bırakarak, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk için saygı duruşunda bulundu.
Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesi yakınlarındaki bir patates tarlasında hasat yapan tarım işçileri, Atatürk'ü unutmadı. Atatürk'ün öldüğü saat olan 09.05'te patates toplamayı bırakarak bir dakikak saygı duruşunda bulunan işçiler, daha sonra işlerine devam etti.
İşçilerden Saliha İlter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk'ün yolunda olduklarını belirterek, "Ölene kadar çocuklarımızla O'nun yolundayız, uğruna ölürüz. O'nun gibi dünyaya bir daha gelmedi" dedi.
Hüseyin Aksoy da Atatürk'ü çok sevdiklerini bu nedenle tarlada iş başında olsalar da O'nu unutmadıklarını ve saygı duruşunda bulunduklarını belirtti.
BALONLAR, '10 KASIM' İÇİN HAVALANDI
Kapadokya'da, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü nedeniyle çok sayıda balon bu sabahki uçuşlarında sepetlerine Türk Bayrağı astı.
Göreme beldesinde yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği sıcak hava balonları, Büyük Önder Atatürk'ün vefatının 75. yılı nedeniyle sepetlerinde Türk Bayrağı ile havalandı.
Türk Bayraklarının asılı olduğu balonlar güneşin doğuşu ile Göreme beldesinden Kapadokya semalarına yükselirken, uçuş yaklaşık 1 saat sürdü.
İSTANBUL KLASİK OTOMOBİLCİLER DERNEĞİ ÜYELERİ "ATA'YA ÖZLEM" KORTEJİ OLUŞTURDU
İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği (İKOD) üyeleri, 75 klasik otomobil ve motosikletle Boğaziçi Köprüsü'nde "Ata'ya Özlem" korteji oluşturdu.
Önemli günlerde klasik otomobil kortejleri oluşturan İKOD üyeleri, Atatürk'ün vefatının 75. yılı dolayısıyla Zincirlikuyu'da bir araya geldi. Klakson çalarak köprünün Asya-Avrupa güzergahında ilerleyen sürücüler, 09.05'te araçlarını durdurarak, saygı duruşunda bulundu.
"Ata'ya özlem" temasıyla düzenlenen etkinlikle ilgili AA muhabirine açıklama yapan İKOD Başkanı Serkan Okay, Atatürk'ün ölümünün 75. yılı dolayısıyla bu korteji oluşturduklarını anlatarak, "Atatürk ilke ve inkılaplarını yaşatmak adına bir mücadele örneği. İKOD, ulusal bayramlarda bunun mücadelesini veriyor. Bu mücadelemiz devam edecek" ifadelerini kullandı.
Otomobil ve motosikletleriyle köprüden geçen İKOD üyeleri, daha sonra dağıldı.
ATATÜRK, VEFATININ 75. YIL DÖNÜMÜNDE ATATÜRK HAVALİMANI'NDA ANILDI
Büyük Önder Atatürk, ebediyete intikalinin 75. yıl dönümünde Atatürk Havalimanı'nda anıldı.
Havalimanının dış hatlar terminalinde, saatler 09.05'i gösterdiğinde, vatandaşlar ve çalışanlar 2 dakika boyunca saygı duruşunda bulundu. Atatürk Havalimanı'nda Türkçe ve İngilizce yapılan anonsun ardından başlayan saygı duruşuyla, havalimanı çalışanları, pasaport polisleri ve yolcular, Atatürk'ü andı.
Dış Hatlar Terminali Gidiş Katı'na asılan dev boyutlardaki Atatürk portesi ile Türk bayrağı önünde saygı duruşunda bulunmak için sıraya girildi. Duygusal atmosferde gerçekleşen saygı duşunun ardından bir süre alkış yapıldı.
Havalimanından memleketlerine gitmek üzere bekleyen yerli ve yabancı yolculardan bazıları bu anı ölümsüzleştirmek için fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla görüntü aldı. Özellikle iki yolcunun saygı duruşu sırasında sağ ellerini kalplerinin üzerine koydukları gözlendi.