Darbeye teşebbüs

Paralel Yapı'nın hükümeti devirmek için kalkıştığı 17 Aralık Operasyonu sonrası 15 ayrı suç duyurusu yapıldı. Harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ABD'de yaşayan Fethullah Gülen için "darbeye teşebbüs, örgüt kurmak ve yönetmek" gibi farklı suçlardan inceleme başlattı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :01 Mayıs 2014
Darbeye teşebbüs

İÇİNDEKİLER

17 Aralık Operasyonu'nun ardından devlet içindeki paralel yapılanmanın ortaya çıkmasıyla birlikte ülkenin farklı bölgelerinden suç duyuruları yapıldı, savcılık harekete geçti. Yapının başında yer alan Fethullah Gülen için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda "darbeye teşebbüs, örgüt kurmak ve yönetmek" gibi farklı suçlardan inceleme başlatıldı.

AVUKATINDAN ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Sivil Darbe girişimi olarak nitelendirdiği paralel yapılanma çalışmasına yönelik Ankara Anayasal Suçlar Bürosu harekete geçti. Farklı illerde yapılan 15 ayrı suç duyurusu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Her soruşturma için ayrı ayrı inceleme başlatıldı. Yapılan suç duyurularından Fethullah Gülen için "Darbeye teşebbüs, anayasal düzeni bozmak, örgüt kurmak ve yönetmek, tehdit ve şantaj" suçlamalarından inceleme başlatıldı. Yapılan incelemenin ardından savcılık Gülen için ifade talimatı çıkartacağı, gelmemesi halinde hakkında çıkartılacak yakalama ve tutuklama kararları ile yurt dışından iade talebinde bulunabileceği öğrenildi.

GÜNEY AFRİKA'DAN YER BAKIYORLAR
Gülen, bu gelişmeler üzerine hakkında herhangi bir soruşturmanın olup olmadığını öğrenmek amacıyla Ankara Anayasal Suçlar Bürosu'na başvuruda bulundu. Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak ise yaptığı yazılı açıklamada, "Müvekkilim hakkında yürütülmekte olan bir soruşturma ya da yakalama kararı bulunmamaktadır. Buradaki mahkeme karar verse dahi kararın Adalet Bakanlığı aracılığıyla ABD'li yetkililere iletilmesi gerekiyor. Kararın ABD mahkemelerince yerinde görülmesi lazım" diye konuştu. Öte yandan Fetullah Gülen'in, ABD'den sınırdışı edilmesi olasılığına karşı bir süre önce alternatiflerin hazırlanmaya başlandığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre cemaat yetkilileri Güney Afrika'nın, Johannesburg ve Durban kentlerinde Gülen'in yaşayabileceği bir malikane için yer bakmaya başladı.

MGK'DAN SERT MESAJ
Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) Nisan ayı olağan toplantısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Çankaya Köşkü'nde gerçekleşti. MGK toplantısına Başbakan Erdoğan ve MGK üyesi bakanlar katıldı. Zirvenin ana gündem maddesini "paralel yapılanma" oluşturdu. MGK'da birinci tehdit olarak paralel yapılanmaya işaret edilirken, bildiride "Ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve bunlara yönelik olarak alınan tedbirler değerlendirilmiştir" ifadesine yer verildi. Mısır'daki idam kararlarının kaygı verici olduğu belirtilen bildiride, "Suriye'de süre giden çatışma ortamının ulusal güvenliğimiz başta olmak üzere, bölgesel barış ve istikrara yönelik oluşturduğu tehdit kapsamlı olarak değerlendirildi. Ülkemizde misafir edilen Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yürütülen çalışmalar da gözden geçirildi" denildi.

SON SÖZ OBAMA'NIN
Fethullah Gülen'in yargılanmak üzerine ABD'den istenmesi belli bir sürece tabi olacak. Alınacak mahkeme kararı Adalet Bakanlığımız tarafından ABD Dışişleri Bakanlığı'na iletilecek. Bu kararın gereği daha sonra Gülen'in oturduğu Pennsylvania eyaletindeki yerel savcı tarafından üstlenilecek. Savcı federal düzeyde davayı açacak ve Gülen'in ABD'deki yargılaması başlayacak. Gülen suçlu bulunursa tutuklanacak. Karar iadeden yana olsa da ABD Hükümeti'nin bu talebi reddetme hakkı saklı olacak. Yani Fethullah Gülen'in iadesinde son sözü yargıçlar değil Barack Obama'nın olacak.

TİB'DE CASUSLUK DAVASI
Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) bulunan önemli ve hassas bilgilerinin yabancı ülkelere aktarıldığı, sonrasında bu bilgi ve verilerin silindiği ve yabancı ülkeler lehine casusluk yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturma başlattı. Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında, TİB'in arşivinin tamamen silindiği, bununla irtibatlı söz konusu arşiv silinmeden önce tamamen kopyalanarak kurum dışına çıkarılıp, başka kişilere verildiği ve depolandığı, 2012'den öncesine ait tüm dijital kayıtlarının silindiği iddialarının da olduğu belirtildi.

ABD VATANDAŞI OLABİLİR Mİ?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fethullah Gülen'in iade sürecine yönelik hukuki sürecin başlayacağını açıklamasının ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, gazeteciler tarafından soru yağmuruna tutuldu. Gündelik basın toplantısında gazetecilerin sorularına yanıt veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, 'Fethullah Gülen'in iade edilmesi için başvuru olup olmadığı' sorularını yanıtsız bıraktı.

ÖZEL HAYAT BAHANESİ
Basın toplantısına katılan ABD'li gazetecilerden biri, "Başbakan Erdoğan, Fethullah Gülen'in ABD'den iade edilmesini isteyeceğini söyledi. Böyle bir resmi başvuru var mı?" sorusunu yönelttiği Psaki, "Bu konulardaki politikamız gereği, bekleyen ya da potansiyel iade talepleri ile ilgili konuşamam" diye konuştu. Soruların özel hayatına ilişkin olduğu gerekçesiyle soruları yanıtsız bırakan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, "Gülen ABD vatandaşı mı" sorusuna da "Bununla ilgili konuşamam. Ama ABD vatandaşı olduğunu sanmıyorum" yanıtını verdi.

ALİYE ÇETİNKAYA