Uzan'ın gizli hisselerine takip

Uzan Ailesi’yle arasında 3 milyar dolarlık alacak kavgası olan Motorola, tuttuğu özel dedektifler aracılığıyla internet takibi sayesinde Uzanlar’ın gizli hisselerini buldu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :17 Ekim 2014 , 00:00 Güncelleme Tarihi :17 Ekim 2014 , 12:14
Uzan’ın gizli hisselerine takip
Uzan'ın belalısı Yargıç Jed Rakoff, Dubai İslamic Bank'ta Uzan Ailesi'nin dolaylı yüzde 31.2 hissesi olduğunu tespit etti. Yargıç bu hisselerin Motorola'ya devrine karar verdi

Uzan Ailesi'yle arasında 3 milyar dolarlık alacak kavgası olan Motorola, tuttuğu özel dedektifler aracılığıyla internet takibi sayesinde Uzanlar'ın Ürdün'de bir bankayı paravan olarak kullandığını tespit etmiş, bunu New York'ta 12 yıldır süren davada kanıt olarak sunmuştu. Davaya bakan yargıç Jed Rakoff da Jordan Dubai Islamic Bank'ı (JDIB) mahkemenin yaptırım listesine aldı.

Ancak ardından hiç beklenmedik gelişmeler oldu. JDIB, mahkemeye başvurarak, "Uzan Ailesi ortaklarımızdan Mesk Investment'ın yüzde 60'ına sahip Jordan Decapolis Capital'i alarak dolaylı olarak bankamızın yüzde 31.2 hissedarı olmuş olabilir. Ama bu JDIB'nin Uzanlar tarafından kontrol edildiğini göstermez" dedi.

UZANLAR BENİ TEHDİT ETTİ!


Bankanın yönetim kurulunda bulunan ve Uzanlar'la bağlantılı olduğu iddia edilen Maher Shamieh ve Ismail Tahboub bankanın diğer hissedarlarının baskılarıyla Ağustos'ta görevlerinden istifa etti. Ardından Mesk tarafından kurula gönderilen iki üye daha istifasını verdi. Shamieh istifası öncesinde bankanın New York Mahkemesi'ne başvuru yaparak davaya müdahil olma ve kararlarına uyma talebi aleyhinde yoğun bir lobi faaliyeti yürüttü. Ancak 4 üyenin istifası sonrası toplanan banka yönetim kurulu, mahkemeye başvuru kararı aldı.

CEM UZAN'IN İSTEDİĞİ PARA DUDAK UÇUKLATTI!

İşte bu noktada Cem Uzan devreye girdi. Uzan, Ürdün'de İslami bankaların şeriata uygun faaliyet gösterip göstermediğini denetleyen Şeriat Denetleme Kurulu'na başvurdu. Uzan, gönderdiği mektupta şu ifadeleri kullandı: "Bankanın davaya müdahil olma ve alınacak kararlara uyma talebi sadece Ürdün Haşimi Krallığı yasalarını değil, daha da önemlisi şeriatı da ihlal ediyor. JDIB, gerçekleri kontrol etmeden kendisini Yahudi yargıç Rakoff'un kararlarına teslim ediyor. Bu hem Ürdün yasalarının hem şeriatın ihlalidir."

ŞERİATI İHLAL EDİYORSUNUZ

Ancak Uzan'ın başvurusu Kurul'dan olumsuz yanıt aldı. Banka yönetimi Cem Uzan'ın bu girişimi sonrası Uzan Ailesi'ne ait 10 hesabı dondurdu. Uzanlar'ın bu hesaplara erişimi engellendi. Bankanın bu hamlesi New York'taki mahkemeyi de harekete geçirdi. Rakoff, JDIB'ın 'Uzan aracıları' listesinden çıkarılmasına karar verdi. Kararın sonuna da, 'JDIB, dondurulan 10 Uzan hesabındaki paraları ve Uzanlar'ın bankadaki yüzde 31.2'lik hissesini Motorola'ya devretmekle yükümlü' diye yazdı.

Kaynak: Vatan