TMSF, paralel yapının medya ayağı Zaman gazetesinin manşete taşıdığı, BMC ile ilgili hayal ürünü iddialar üzerine bir açıklama yaptı.
BU HATAYI STAJYER YAPMAZ
Açıklamada, "BMC'nin geliri Sancak'a, borcu devlete" başlığıyla yayımlanan haberde, sadece ihale bedeli ve isimler doğrudur. Haberde; skandalların bitmediği iddia edilmektedir. Eğer ortada skandal varsa, o da gazetecilik skandalıdır. Ancak stajyer muhabirlerin yapabileceği vahim yanlışlar, manşete taşınmış" denildi.
ETİĞE DE AYKIRI
Basın Meslek İlkeleri'nin 6. maddesine aykırı haber yapıldığı ifade edilen açıklamada, karşı tarafa söz hakkı verilmeden dedikoduların haber olduğu aktarıldı ve şu ifadelere yer verildi: "BMC ihalesini kazanan işadamının, şirketi bir yıldır devralmadığı, satış gelirlerini kasasına aktarırken, BMC'nin 608 milyonluk borcunu TMSF'ye yıktığı iddia edilmektedir. TMSF'nin Bankacılık Kanunu'nun hangi maddesine göre ihale yaptığı araştırılmış olsaydı, böyle skandal bir habere imza atılmazdı. TMSF, 'Ticari İktisadi Bütünlük' oluşturarak yaptığı ihalelerde, varlıklar paket yaparak satmaktadır. BMC ihalesinde, ortada şirket satışı olmadığı için, ihaleden sonra şirket devri de söz konusu değildir. Zaten söz konusu gazeteden başka kimse de şirket devri beklememektedir."
GELİRİ DEVLET KASASINDA
Varlıkları paket yapılarak satılan şirket için tasfiye sürecinin başlatılmakta olduğu dile getirilen açıklamada, ihale gelirinin de iddia edildiği gibi borçlarına gitmediği, devlet kasasına girdiği ve mevzuat çerçevesinde, ödenmesi gereken borçların ihale bedelinden ödenebilmekte olduğu anlatıldı.
İMZADAN ÖNCE RESMEN İFLASTAYDI
Paralel yapının medya ayağının amiral gemisi Zaman, iftiralarla dolu haberi kaleme alırken, ES Mali Yatırıım haricinde hiçbir grubun iflas etmiş BMC'yi almaya yanaşmadığına, işçilerinin aylardır maaşlarını alamadığına, ödenmeyen hak edişler nedeniyle bayi ve tedarikçilerin iflasın eşiğine geldiğine hiç değinmedi.
ÇAMUR AT İZİ KALSIN GAZTECİLİĞİ
'BMC'nin sadece arsasının değerinin 1,5 milyar lira olduğunun iddia edildiği' belirtilen açıklamada, "Böyle bir belgeye yer vermeleri mümkün değil. TMSF'nin elinde, farklı zamanlarda farklı uzmanlara yaptırılmış çok sayıda ekspertiz raporu mevcuttur. Var olan raporlar kendilerini yalanlamasına rağmen, hayali rakamlarla arsa spekülatörlüğü yapanlar ve çamur at izi kalsın gazeteciliğini tercih edenler görmezlikten gelmeye çalışsa da, gerçek ortadadır" denildi.
HUKUKİ İŞLEM BAŞLATILACAK
TMSF açıklamasında, "Savunma Sanayi Müsteşarlığı, işçiler ve aileleri, sendika yetkilileri, tedarikçiler, bayiler, ilgili kamu kurumları ve diğer bütün paydaşlar, TMSF'nin iyi niyetli çabalarına iyi niyetle karşılık vermiş, borçlar yapılandırılmış, iflaslar engellenmiş, fabrika yeniden Türkiye ekonomisine ve savunma sanayiine kazandırılmıştır. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın eksik kalan siparişlerinin teslimatı yapılmakla kalmamış, 40 adet Kirpi'nin ihracatı da gerçekleştirilmiştir. Bu başarı hikayesini karalamaya çalışanlar hakkında gerekli bütün hukuki işlemler de yapılacaktır" denildi.
ÜRETİM FİİLEN DURMUŞTU
BMC, TMSF yönetimine geçtiği tarihte, yaklaşık 1.5 yıldır üretim faaliyetleri aksamış, üretimi fiilen durmuştu. İşçiler aylardır maaş alamıyordu. Bayii ve tedarikçiler iflas eşiğine gelmişti. Devlet, sipariş ettiği ve bedelini ödediği ürünleri alamamış ve sözleşmeleri kısmen feshetmişti.