3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ
Baba'nın hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye genelinde 3 günlük yas ilan edildi. Yurtdışındaki temsilciliklerde taziye defteri açıldı. Acı haberin alınmasıyla sabah saatlerinde Güven Hastanesi, daha sonra da Demirel'in Güniz Sokak'taki konutu ziyaretçi akınına uğradı. Ziyaretçileri Demirel'in yeğeni Nihan Atasagun, kardeşi Şevket Demirel'in damadı ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ile doktoru Aylin Cesur karşıladı. Demirel'in Güniz Sokak'taki evine, etrafı gül yapraklarıyla süslenmiş büyük bir portresi konuldu. Portrenin üzerinde usta siyasetçiyle özdeşleşen "şapka" da yer aldı.
ÇALCA TEPE'YE
Süleyman Demirel için ilk tören ise yarın Ankara'da yapılacak. Törenin ardından Demirel'in naaşı, doğum yeri olan Isparta'ya gönderilecek. Demirel, Isparta Çalca Tepe'de yapımı devam eden anıt mezara defnedilecek. Ailesinin verdiği bilgiye göre Nazmiye Hanım'ın naaşı da daha sonra buraya nakledilecek. Öte yandan Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'nin de bulunduğu Çalca Tepe'deki alanda Demirel için yaklaşık 10 metrekarelik ve 3 metre derinlikte anıt mezar yeri hazırlanmıştı. Anıt mezarın yanında Demirel'in elinde fötr şapkasının olduğu heykeli de bulunuyor. 58 bin metrekare alan üzerine kurulan anıt mezar, Anıtkabir'den sonra Türkiye'nin en büyüğü olarak dikkat çekiyor. Anıt mezarın bulunduğu 650 dekar alanda ise çam ve sedir ağaçlarıyla kaplı 9 sulama havuzu bulunuyor. 9 havuz, Demirel'in dokuzuncu Cumhurbaşkanı olmasını simgeliyor.
İSLAMKÖY'DEN ZİRVEYE
Ümmühan'dan doğma, Yahya'dan olma Dolaksızoğlu Süleyman Sami Gündoğdu, Isparta'daki İslamköy'de 1 Kasım 1924'te dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu köyde bitirdi. Liseyi Afyon'da tamamladı. 1949'da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'nden mezun oldu. Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nde çalıştı. Ardından ABD'ye gitti. Yurda dönüşünde Devlet Su İşleri'ne atandı ve 31 yaşındayken genel müdür oldu. Eisenhower Vakfı'nın bursuyla ikinci kez ABD'ye gitti. Türkiye dönüşü 27 Mayıs darbesi yaşandı. Darbe sonrası ODTÜ'de öğretim görevlisi olarak çalıştı.
41 YAŞINDA BAŞBAKAN OLDU
Boğaz Köprüsü'nün ilk projesini hazırlayan ABD firması Morrison Knudsen'in Türkiye temsilciliğini üstlendiği için "Morrison Süleyman" lakabı takıldı. Siyasi yaşamına ise 1962'de, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı. 1965'deki genel seçimlerde başında bulunduğu AP tek başına iktidar oldu. Ve 41 yaşındaki Demirel, Türkiye'nin 12. Başbakanı olarak hükümeti kurdu. 12 Mart 1971 muhtırasından sonra istifa etti. Ardından 3 defa daha hükümet kuran Demirel, 12 Eylül 1980 müdahalesi üzerine görevi bıraktı ve 7 sene yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 1987'deki halk oylamasında yasaklar kaldırılınca Demirel siyase döndü ve DYP Genel Başkanlığı'na seçildi. 16 Mayıs 1993'de, Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi.
6 DEFA GİTTİM 7 KERE GELDİM
30 yaşında genel müdür, 41 yaşında başbakan oldu. 6 dönem Isparta Milletvekilliği yaptı. 6 defa hükümetten gitti, 7 defa hükümet kurdu. Bu sürede de şapkası hep yanındaydı. Kendi tabiri ile "şapkasını gaptırmadı". Şapkası ile birlikte, "Bu fötr şapkayla 6 defa gittim, 7 kere geldim", sözleri hafızalara kazındı.
BİNAENALEYH
Şapkası kadar "Binaenaleyh" diye başlayan cümleleriyle de hatırlanacak Demirel... Ve de hiç unutulmayacak şu sözleri ile:
Bir takım yürüyüşler oluyor diye asabınız bozulmasın, yürümekle sokaklar eskimez.
Memlekete benzin vardı da biz mi içtik.
Bana sağcılar adam öldürüyor dedirtemezsiniz.
GAP'ı GAPtırmam.
Elektriğin komünisti olur mu?
Ege bir Yunan gölü değildir, Ege bir Türk gölü de değildir, binanaleyh Ege bir göl de değildir.
Dün dündür, bugün bugündür.
Siyasete 24 saat uzundur.
Devlet bazen rutinin dışına çıkabilir. (Susurluk Skandalı sonrası)
Demokrasilerde çareler tükenmez.
Bana Türkiye'nin durumunu bir kelimeyle anlatın derseniz, "İyidir" derim. İki kelimeyle anlatın derseniz, "İyi değildir" derim.
Türkeş Türk çocuğu, Ecevit halk çocuğu, Erbakan Müslüman çocuğu, biz o... çocuğu muyuz?
Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz.
BÜYÜK AŞK
Demirel, 2013'te en büyük acıyı yaşadı. Hayat arkadaşı Nazmiye Hanım'ı son yolculuğuna uğurladı. Demirel çiftinin aşkı filmleri aratmıyordu. Baba, görücü usulü ile akrabası Nazmiye Şener'le tanıştı. Bu sırada Süleyman Demirel 17, Nazmiye Hanım ise 14 yaşındaydı. Lise bittiği zaman nişan yapıldı. Evlilik ise tam 8 yıl sonra gerçekleşti. Düğün başladığında Demirel, Burdur Hükümet Konağı inşaatının başındaydı. Merhum siyasetçi o günü şöyle anlatmıştı: "Bizim köy düğünleri 3 gün sürer. Düğün perşembe günü başlar, pazar günü gelin çıkar. Ben cumartesi günü köye geldim... Perşembe ve Cuma günü yapılan düğünde yoktum." Nazmiye Demirel'e yapılan yanlış iğne ise onun annelik duygusunu tatmasını engelledi. Nazmiye Demirel, Süleyman Demirel'i iyi günde ve kötü günde hiç yalnız bırakmadı. 12 Eylül 1980 sabahı Demirel, Hamzakoy'a giderken yanında yine Nazmiye Hanım vardı.
DEVLET ACISI
Devletin zirvesi ve siyaset dünyası Demirel için taziye mesajları yayınladı. Mesajlar şöyle:
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: Demirel, üstlendiği görevler, gerçekleştirdiği hizmetler ve siyasetteki rolü ile gelecekte de yad edilecektir.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: En önemli siyasi figürdü. Demokrasi için olağanüstü gayretleri oldu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Sevdiği eşiyle buluşacak belki tek teselli yönü burası.
Başbakan Ahmet Davutoğlu: Türkiye'de siyasetin toplumla bütünleşmesinin yanında olmuştur.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Kendine has üslubu ile yeri doldurulamayacak bir devlet adamıydı.
MHP lideri Devlet Bahçeli: Geride onca iz, eser ve hatıra bırakarak ebediyete intikal etti.
Tansu Çiller: Ondan millete hizmeti öğrendim. Demokrasi yolunda önemli anılarımız oldu.

ÇİZGİLERİN EFENDİSİ
Süleyman Demirel, sözleriyle karikatüristlere de ilham verdi. Zira karikatürü en çok çizilen isim kendisiydi...