Kamu İşveren Heyeti'ne başkanlık eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplantıda yaptığı konuşmasına, son günlerde yaşanan terör saldırılarına tepki göstererek başladı.
Saldırılarda şehit olan güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileyen Faruk Çelik, terörün her türlüsünü lanetlediğini vurguladı.
Çelik, 2002'de aile yardımı dahil 392 lira olan en düşük memur maaşının 2015'te 2 bin 191 liraya yükseldiğini belirterek, söz konusu dönemde 580 lira olan ortalama memur maaşının da bu yıl 2 bin 610 liraya çıktığını aktardı.
Söz konusu dönemin "düşük maaş alan memurlar" ile "yüksek maaş alan memurlar" arasındaki maaş farkının kapandığı bir dönem olduğunu da dile getiren Bakan Çelik, şunları kaydetti:
"2002'de en yüksek memur aylığı, en düşük memur maaşı aylığının 7 katıyken, 2015'in Temmuz'unda bu oran 3,7 kata kadar düştü. Ayrıca, imzalanan toplu sözleşmeyle öğretim yılına hazırlık ödeneğinden toplu sözleşme ikramiyesine, 4/C'li personelin ücretine yapılan yüzde 40'lara varan artıştan hizmet kolundaki toplu sözleşmelerdeki kazanımlara kadar kamu görevlisi için birçok iyileştirilmeler hayata geçirilmiştir. Bütün bunlar toplu sözleşme süreçlerinde varılan sonuçları kamu görevlileri açısından bir kayıp değil, bir kazanım olduğunu açıkça ortaya koymaktadır."
"BÜTÇE İMKANLARI İLE BEKLENTİLERİ BULUŞTURMA GAYRETİNDEYİZ"
Çalışanların hiçbir zaman enflasyona ezdirilmediğini belirten Faruk Çelik, "Toplu sözleşme sürecinde de aynı anlayışla masaya oturduğumuzu bütün tarafların bilmesini istiyoruz. Tabii ki ülke büyüyor, ülke gelişiyor. Refah düzeyi de gelişiyor. Bu konudaki talepleri saygıyla karşılıyoruz. Türkiye'de kamu çalışanlarımızın, emeklilerimizin, işçilerimizin, sabit gelirlilerin enflasyonun çok çok üzerinde ücret aldıklarını görmek mümkün. Bu masalar, demokratik masalarıdır. Burada 'bunun yeterli olmadığının savunulmasını' saygıyla karşıladığımızı ifade ediyorum. Ama ülke imkanları 3 kat artmışsa, ücretlerin de 4 kat arttığı görülecektir. Çalışanlara, sabit gelirlilere bakışımızın bu olduğunu rakamlarla görebiliriz" diye konuştu.
2005'TEN SONRA BAŞLAYANLARA DERECE VERİLMESİ
Görüşme masasında hizmet kollarının talep ve sorunlarının ayrıntılı olarak ele alınacağına işaret eden Çelik, 2005'ten sonra memuriyete başlayanlara ek 1 derece verilmesinin de çözüme kavuşturulacağını bildirdi.
Hafta içinde hizmet kollarının taleplerinin ele alınacağı toplu sözleşme görüşmelerinin, gelecek hafta salı günü tüm tarafların katılımıyla ikinci kez yapılacağı bildirildi.