Ters Akıntı

Akın İpek'in sahibi olduğu şirketlere baskın yapıldı. İddiaya göre 7 milyar 40 milyon dolar Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki şirket hesaplarına usulsüz olarak aktarıldı. Paranın 4 milyar doları ise Fethullah Gülen Terör Örgütü'ne himmet olarak verildi...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :02 Eylül 2015
Ters Akıntı

İÇİNDEKİLER

Akın İpek, "Gülen'in bir gülümsemesine tüm varlığımı bağışlarım" diyerek dikkatleri çekmişti. Dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı üzerine harekete geçen ekipler Akın İpek'in evinde, sahibi olduğu 23 şirkette ve üniversitesinde arama başlattı. İpek'in Fethullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ) yöneticisi olmakla suçlandığı soruşturmada 7 milyar 40 milyon doların Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki şirket hesaplarına usulsüz olarak aktarıldığı iddia edildi.

TERÖRİZME FİNANSAL DESTEK
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın (KOM) hazırladığı raporlar doğrultusunda Koza-İpek Holding'in hesaplarındaki bu paranın 4 milyar dolarlık kısmının belgelenemediği ve bu paranın örgüt adına toplanan himmet parası olduğu belirtildi. Mahkemenin arama kararı ile şirketlerin 2010 ile 2015 yıllarını kapsayan yönetim kurulu karar defterleri, genel kurul defterleri, onaylı bilanço, gelir gider tablosu ile tüm banka hesap hareketlerinin dijital ve basılı nüshalarına el konuldu. Mahkeme kararında, "Terörizme finans desteği, zimmet ve örgüt propagandası" suçlamalarına yer verildi. Şüpheli sıfatıyla hakkında gözaltı kararı çıkarılan Akın İpek, FETÖ örgüt yöneticisi olmakla suçlandı. Holdingin CEO'su olduğu belirtilen Burak S. ile şirket yöneticileri Fikret S., Selim E., İsmet S., Hüseyin E. ve Özlem Ö. ise gözaltına alındı.
MAKSAT BASKICI REJİM ALGISI
Koza-İpek Holding tamamen mali açıdan incelenirken Kaos Lobisi boş durmadı. Paralel yayın organlarında 'Baskı rejimi bize operasyon yapacak' haberleri yaptırıldı. Aydın Doğan medyası, Sözcü, Cumhuriyet de bu yayınlara arka çıktı. Operasyonun yapılacağı gün Sözcü gazetesi siyasi baskı altındaymış gibi yazarlarına yazı yazdırmadı. Operasyonda gazete ve televizyonlara hiç dokunulmadı. Ancak tüm bu ittifakın yurt dışı işbirlikçileri de dünya çapında yayınlar yaparak, "Türkiye'de basın özgürlüğüne darbe vuruluyor. Otoriter rejim gazetelere baskın yapıyor" haberleri yapıldı.

YARDIMCI OYUNCULAR
Koza İpek Holding'e yapılan baskına birçok kesimden tepki geldi. Tepki gösteren kesimlerin, aynı zamanda PKK terörüne arka çıkan ve pek çok davayı keyfi olarak yönettiği anlaşılan paralel emniyetçi ile savcıları savunanlar olması dikkat çekti. Paralel yayın organlarının yanı sıra Aydın Doğan Medyası, baskına hemen karşı çıktı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, vekiller Mahmut Tanal, Enis Berberoğlu da paralel şirkete arka çıkan açıklamalarda bulundu. HDP ve MHP de yine ayın çizgide buluşurken, Cumhuriyet ile Sözcü bir Gülen yayın organıymış gibi haber yaptı. Gülen'in yurt dışındaki işbirlikçileri de Türkiye'de kaos çıkaracak her olayı destekledikleri gibi bu fırsatı da kaçırmadı.
HİSSELERİ ÇAKILDI
Koza İpek Holding'e yönelik operasyonun başlamasının ardından halka açık grup şirketi hisseleri sert düşüş yaşadı. Koza Altın, Koza Madencilik ve İpek Doğal Enerji hisseleri, ilk seansta taban seviyelerine kadar geriledi. İkinci seansta da sert düşüşler devam etti. Koza Altın yüzde 5, Koza Madencilik yüzde 14,3 ve İpek Doğal Enerji hisseleri ise yüzde 16,2'lik düşüşlerle günü kapadı.

KOZA ALTIN MERKEZDE
Soruşturmayı yürüten kaynaklara göre, operasyonun merkezinde Koza Altın A.Ş. bulunuyor. İddiaya göre, yasa dışı toplanan himmet paraları Koza Altın üzerinden, altın madeni çıkarılarak elde edilmiş gibi gösterildi. Bu paralar, cemaatin ABD ve diğer ülkelerde bulunan derneklerine aktarıldı.