Mesut Yılmaz 28 Şubat'la ilgili ifade verdi

Eski Başbakan Mesut Yılmaz, REFAHYOL Hükümetinin istifasına ilişkin, 'bildiğim herhangi bir baskı söz konusu değil' dedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Nisan 2016 , 00:00 Güncelleme Tarihi :21 Nisan 2016 , 19:07
Mesut Yılmaz 28 Şubat’la ilgili ifade verdi

İÇİNDEKİLER

28 Şubat Davası'nın Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, REFAHYOLHükümetinden sonra kurulan 55. Hükümetin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın tanıklığına başvuruldu.

Kimlik tespiti ve yemininin yapılmasının ardından Yılmaz'a, Mahkeme Başkanı Fevzi Şıngar, sanıklar hakkında, 54. Türkiye Cümhuriyeti Hükümetini cebren düşürmeye iştirak etmek suçundan kamu davası açıldığını hatırlatarak, "54. Hükümetin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın istifa etmesi üzerine size 20 Haziran 1996'da, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından, Anavatan Partisi Genel Başkanı olarak hükümeti kurma görevi verildi, siz de hükümeti kurdunuz. 54. Hükümetin istifasında huzurdaki sanıkların doğrudan ya da dolaylı yoldan baskı, cebir veya şiddeti var mıydı? 54. Hükümetin istifası konusunda bildiğiniz herhangi bir husus var mıdır?"sorusunu yöneltti.

Haziran 1996'da 54. Hükümet Başbakanı Erbakan'ın istifası üzerine hükümeti kurma görevi aldığını, azınlık hükümeti kurduğunu belirten Yılmaz, hükümetin, dışarıdan bir parti tarafından da desteklenerek, Meclis'te çoğunluk elde ettiğini ve Ocak 1999'a kadar görevde kaldığını bildirdi.

Yılmaz, "Daha önceki olaylar hakkında ancak dışarıdan bilgi sahibiyim. Ama benim dönemimde, benim üzerimde şu veya bu yönde herhangi bir baskı söz konusu değildi."dedi.

Başkan Şıngar'ın, "Onların istifasına zorlayıcı birtakım düzenlemeler, baskılar oldu mu?" sorusunu yanıtlarken Yılmaz, "Bildiğim herhangi bir baskı söz konusu değil. Ama genel bir rahatsızlık olduğu, hükümete ve uygulamalarına karşı genel bir reaksiyonun olduğu herkesin malumuydu. Onun dışında bilgiye sahip değilim." ifadelerini kullandı.

"BÇG'NİN LAĞVEDİLMESİNİ İSTEDİM"
Çevik Bir'in de arasında olduğu bazı sanıkların avukatı Ümit Kara söz alarak, "Mart 1998'de Tiflis'e ziyaret gerçekleştiriyorsunuz. Orada 'Bazı askerler, irtica tehdidini görev sürelerinin uzatılması noktasında kullanıyorlar' açıklaması yapıyorsunuz. Dönemin komuta kademesi cevap veriyor. Onun üzerine tekrar açıklama yapıyorsunuz, 'Laiklik için demokrasi lağvedilemez. Batı Çalışma Grubu (BÇG) lağvedilmelidir' diye. Yürütmenin başı BÇG ile ilgili istediği gibi beyanda bulunabilir. Sizin Başbakanlığınız döneminde de BÇG benzeri Başbakanlık Uygulamayı Takip Kurulu kurulmuştur. BÇG'nin gizli olduğu, kimseninhaberdar olmadığı, adeta bir cunta olduğu ve tüm Türkiye'yi esir aldığı algısı yaratılmaya çalışılıyor. Siz BÇG'yi ilk defa nerede ve nasıl duydunuz?" sorusunu yöneltti.

Yılmaz, soruyu şöyle yanıtladı:
"BÇG'nin varlığı zaten bizim hükümetimiz kurulmadan önce de kamuoyunun bilgisi dahilindeydi. Hükümet kurulduktan sonra Genelkurmay Başkanı ile bu konuda görüştüm. Bu kurulun çalışmasından hükümet olarak rahatsız olduğumuzu, ülkenin güvenliğinden sorumlu olan silahlı kuvvetlerin asli görevi olmayan bir konuda, bu kadar işin içine girmesinin yanlış olduğunu, bunun devlet içinde duplikasyona neden olduğunu anlattım. Bunun ortadan kaldırılması için lağvedilmesini istedim. Genelkurmay Başkanı Sayın İsmail Hakkı Karadayı bana, BÇG'nin tamamen yasal olarak kurulduğunu, bunun çalışmalarından da Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in sorumlu olduğunu, onun yönetiminde çalışma yürütüldüğünü söyledi.