İmkansız diye bir şey yoktur

Göz doktoru Alper Kaya’ya 26 yıl önce ALS teşhisi kondu. 5 yıl yaşarsın dediklerinde eşi henüz birkaç haftalık hamileydi. Solunum cihazına bağlı yaşamını sürdüren Kaya, sadece başını oynatabilme yetisine sahip. Ancak geliştirdiği sanal klavye yardımıyla yazdığı kitabı ödül aldı. ‘İmkansızı başaran’ hayatı ise belgesele konu oldu

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :09 Temmuz 2016
İmkansız diye bir şey yoktur
İzmir'de yaşayan göz doktoru Alper Kaya henüz 28 yaşındayken sol ayağında güçsüzlük, şiddetli kas krampları başladı. 15 yaşından beri çaldığı gitarın tellerine eskisi gibi iyi dokunamadığını fark etti. Kaya, o zamanlar bu belirtileri yorgunluğa ve mesleki strese bağladı. Ancak ağrılarının dinmemesi üzerine soluğu Amerika'da aldı. Acı gerçekle orada yüzleşti. Doktor Kaya'ya, ALS teşhisi koydu ve 5 yıl ömür biçti. Ölümcül hastalığın pençesine yakalandığında eşi birkaç haftalık hamileydi. Bu teşhisi kendine yakıştıramadığını söyleyen Kaya, yaşadıklarını şöyle anlattı:

SABAHA KADAR AĞLADI
İlk duyduğumda yıkılmıştım. Umudumu yitirdiğim anda ölümü düşündüm. Mesleki geleceğim, ailem, eşimle ilgili kaygılar, başkasına bağımlı olma düşüncesi gerçekten kabus gibiydi. Yattığım hastane odasında sabaha kadar ağladığımı anımsıyorum. Hemşirenin çaresiz ve teselli etmeye çalışan sözleri hala kulağımda.

CİHAZA BAĞLI YAŞIYOR
Zor günlerde eşimin ve arkadaşlarımın desteğiyle 10 yıl kadar çok sevdiğim doktorluk mesleğime devam ettim. Şimdilerde solunum cihazına bağlı olarak yaşıyorum. Solunum cihazından 1-2 dakikadan fazla ayrılamıyorum. Sadece başımı hareket ettirebiliyorum. 24 saat bakıma gereksinim duyuyorum. Eşim bir gün bilgisayarı karşıma koydu. İşaret parmağımı hareket ettirebildiğimi fark ettim. Alman yazılımcıyla sanal klavye geliştirdik. Bir kamera, alnıma yapıştırdığım yansıtıcıyı takip ediyor, Mouse hareket ediyor. Ekran klavyesi üzerinde harfleri seçerek hikayelerimi yazdım. İmkansız diye bir şeyin olmadığını biliyorum...

NADİR GÖRÜLEN BİR HASTALIK
ALS MNH (Amiyotrofik Lateral Skleroz = Motor Nöron Hastalığı), yüz binde 2 kişi de görülen ender hastalıklardan biri. Hastaların yüzde 90'ında nedeni bilinmiyor. Yüzde 10 kadarında genetik mutasyon olduğu tahmin ediliyor. Bir tedavisi olmayan hastalık Alper Kaya'yı pes ettirmedi.

GÖZDE SANCI