YÜKSEK ASKERİ ŞURA SİVİLLEŞTİ:
FETÖ'ye karşı ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararnameye göre, YAŞ üyelerinin daha çok sivillerden oluşması kararlaştırıldı. Mevcut kanun kapsamında şuranın üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, kuvvet komutanları, ordu komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile Türk Silahlı Kuvvetler'deki orgeneral ve oramirallerden oluşuyordu. Yeni yapıda YAŞ'a Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanları katılabilecek.
KUVVET KOMUTANLIKLARI BAKANA BAĞLANDI:
Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Milli Savunma Bakanı'na bağlandı. Ayrıca Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın, gerekli gördüklerinde kuvvet komutanlarından doğrudan bilgi alabileceği ve bunlara doğrudan emir verebileceği, verilen emrin herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirileceği de kararlaştırıldı.
MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KURULDU:
MSB bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite de kuruldu. Üniversite kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden, kara, deniz ve hava harp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak.
GATA VE ASKERİ HASTANELER SAĞLIK BAKANLIĞI'NA DEVREDİLDİ:
FETÖ'nün kendilerinden olmayan subay adayları hakkında olumsuz rapor hazırladıkları tespit edilen GATA ve TSK Rehabilitasyon Bakım Merkezi ile asker hastaneleri, dispanser ve benzeri sağlık hizmet birimleri ile Jandarma Genel Komutanlığı'na ait sağlık kuruluşları ise Sağlık Bakanlığı'na devredildi. jandarma ve sahil güvenlİk akademisİ kuruldu: Jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kuruldu. İçişleri Bakanlığı'na bağlı olacak Akademi ile jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacı karşılanacak. Uzman erbaşlar ile sözleşmeli er ve erbaşların eğitimi, akademinin belirlediği ilke ve standartlara göre Jandarma Eğitim Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Eğitim Komutanlığı bünyesinde yapılacak.
ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE ÖNCELİK:
Şehit yakınları ve gazilere sağlık hizmeti sunumunda öncelik tanınacak. Askeri personel ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere devredilen sağlık kuruluşlarında öncelikli hizmet verilecek. Bu şekilde verilecek öncelikli hizmetin usul ve esasları, Milli Savunma Bakanlığı'nın görüşü alınarak Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek. Er ve erbaşların sağlık hizmeti giderleri, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca karşılanacak. Bu giderler için Sosyal Güvenlik Kurumu'na gerekli ödeme, Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden yapılacak.
ASKERİ OKULLAR KAPATILDI:
Kanun kapsamında Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı. Buna göre, harp okulları, fakülte ve yüksekokullar ile jandarma dahil astsubay meslek yüksekokullarında öğrenimine devam eden öğrenciler, uygun fakülte ve yüksekokullara naklen kaydedilecekler. 30 Ağustos itibarıyla mezun olacak askeri öğrencilerin subay ve astsubaylığa yerleştirmeleri de yapılmayacak. Bu durumdaki öğrencilere YÖK tarafından belirlenecek durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullarca diploma verilecek.