Büyük adım

Türkiye, yeni bir dönemin ilk adımını attı. Cumhurbaşkanlığı sisteminin de içinde bulunduğu Yeni Anayasa teklifi, dün 316 imza ile Meclis’e sunuldu

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :11 Aralık 2016
Büyük adım
Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili 316 milletvekilinin imzasını taşıyan anayasa değişiklik teklifini, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı, Mehmet Muş ile AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu. AK Parti'nin hazırladığı ve MHP'nin destek verdiği cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili anayasa değişiklik teklifinin görüşme takvimi ile ilgili hazırlıklar da başladı. AK Parti'nin alternatifli olarak üzerinde çalıştığı takvime göre süreç şöyle işleyecek:

Bütçe görüşmelerinden sonra Başbakan Yıldırım ve MHP lideri Bahçeli bir araya gelecek. Görüşmede, referandum sürecinin de netleştirilmesi bekleniyor.

Teklif TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlayacak. Öngörülen süre ise 15-20 gün. Teklif Ocak ayının ikinci yarısında olması ihtimali ise daha yüksek görünüyor.

Genel Kurul'daki görüşmeler Anayasa ve İçtüzük gereği iki turlu olacak. İkinci turda sadece önergeler görüşüp madde oylamaları yapılacak. 330'un altında kalan maddeler reddedilmiş sayılacak. 330-367 arasında kalırsa referanduma sunulacak.

Meclis, raporu hazırlayıp Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, teklifi onaylarsa, nisan sonu ya da mayıs ayının başında sandık milletin önünde olacak.

MHP lideri Bahçeli, 'Milli' muhalefetin nasıl yapılacağını gösterdi. Bu süreçte de büyük övgü aldı.

Başbakan Yıldırım, Birçok kez bir araya geldiği Devlet Bahçeli'ye her fırsatta teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Yıldırım, Türkiye'nin geleceğinin çok daha parlak olacağını söyledi.



İŞTE YENİ MADDELER

Yeni Türkiye için büyük bir adım olan 'Cumhur' ile 'Başkanı' buluşturan tarihi metin 21 maddeden oluşuyor.
İşte tüm detayları ile Cumhurbaşkanlığı sistemi:

⇔ EN AZ 5+5 VE EKSTRA SÜRE:
Cumhurbaşkanı 5 yıllığına ve en fazla iki kez seçilebilecek.

⇔ PARTİSİ İLE BAĞI KESİLMEYECEK:
Cumhurbaşkanı seçilenlerin partisi ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin hüküm Anayasa'dan çıkartıldı.

⇔ GÖREV VE YETKİLERİ:
Cumhurbaşkanı devletin başı sayılacak ve yürütme yetkisini kullanacak.Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, üst düzey kamu yöneticilerini ve büyükelçileri atayacak, gerektiğinde görevlerine son verecek.

⇔ YÜCE DİVAN KRİTERİ:
Cumhurbaşkanı hakkında suç işlediği iddiasıyla soruşturma önergesi verilmesi için 301 imza gerekecek. Soruşturma açılması ise ancak 360, Yüce divan'a sevk için ise 400 oy gerekecek.

⇔ MİLLET VEKİLİ SAYISI :
TBMM'de 550 olan milletvekili sayısı 600'e çıkartılacak. Yedek milletvekilliği uygulamasına geçilecek. Seçilme yaşı da 18'e düşürülecek.

Anayasa'ya FETÖ'cü darbe girişimi de dikkate alınarak "Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın olması halinde OHAL ilan edilebilir" ifadesi eklendi.