OTOPSİYİ BEKLİYORLAR
Hastane yetkilileri "Hastalara gıda zehirlenmesi teşhisi konuldu. Asıl ölüm nedenleri otopsiden sonra netlik kazanacak" dedi. Dr. Aslıhan Giray Öztüfekçi de şu bilgileri verdi: "Hijyen olmayan ve kapağı iyi kapatılmayan konserveler, ölüm riski yüksek besin zehirlenmesine yol açıyor. Kavanoz ve kapaklar 15-20 dakika kaynatılarak steril hale getirilmeli. Hasta zehirlendiğinde 12 ila 72 saat sonra bulantı ile kusma meydana geliyor. Solunum yetmezliği ve ölüm gelişebiliyor."
KAVANOZU KAYNATIN
Domates konservesi yapılırken, domateslerin yaklaşık 30 ila 45 dakika pişirilmesi, ayrı bir tencerede ise kavanoz ve kapakların iyice kaynatılması gerekiyor. Domatesler kavanozlara doldurulup, ters çevirilmeli. Soğuyan kavanozların, güneş görmeyen bir yerde saklanması, açıldıktan sonra hemen tüketilmesi gerekiyor.
Murat KARAMAN